What is this? From this page you can use the Social Web links to save Periksa kesakitan dalaman to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
October 07, 2009

Periksa kesakitan dalaman

Posted in: rawatan

KESAKITAN fizikal sering kita rasai jika berlaku impak yang datangnya dari luar tubuh seperti terjatuh, dipukul, berlanggar atau ditimpa sesuatu objek berat dan keras.

Namun, ada juga orang yang merasakan sakit secara tiba-tiba seperti tikaman pisau dan datangnya dari dalam tubuh mereka sendiri.

Memandangkan kawasan antara rusuk dan punggung banyak dipenuhi organ dalaman, simptom kesakitan itu boleh menjadi petanda komplikasi akibat saluran darah tersumbat. Keadaan itu seterusnya menyebabkan gangguan fungsi organ dan jangkitan berbahaya.

Jika kesakitan itu dirasakan di bahagian abdomen bawah sebelah kanan dan kiraan sel darah putih meningkat, bermakna seseorang menderita appendisitis. Sekiranya rasa sakit itu di bahagian abdomen atas serta kiraan sel darah putih yang tinggi, berkemungkinan ia disebabkan masalah keradangan pundi kencing.

Jika kesakitan itu berlaku di bahagian bawah tulang dada hingga enzim tertentu dalam darah meningkat, ia barangkali berpunca daripada pankreatitis. Dalam keadaan ini, pankreas mahu berfungsi seperti biasa, tetapi pembentukan batu karang menyumbat saluran.

Sumber :Kosmo

Technorati , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Periksa kesakitan dalaman