What is this? From this page you can use the Social Web links to save Jika Merancang Untuk Hamil to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
October 12, 2009

Jika Merancang Untuk Hamil

Posted in: rawatan

Ada antara pasangan yang baru mendirikan rumahtangga membuat perancangan untuk hamil .Oleh itu jika anda ingin menjalani kehamilan yang sihat dan tenang mudah sahaja iaitu lakukan persiapan yang secukupnya bersama pasangan anda dan idealnya enam bulan sebelum pembenihan.Berikut adalah persiapan yang boleh anda lakukan sebelum anda merancang untuk hamil :
1.Sebelum mengandung anda mestilah pastikan diri anda dan pasangan bebas penyakit terutam bagi diri anda.Antara penyakit yang harus dielakkan ialah campak,herpes,cacar,tetamus, dan sebagainya.

2.Anda dan pasangan di galakan makan makanan yang seimbang iaitu makanan yang mengandungi lemak,protein,kaborhidrat,vitamin, dan mineral secara seimbang

3.Kurangkan pengambilan makanan yang diawet kerana makanan seperti ini selalunya akan menganggu pertumbuhan dan kesihatan janin kerana makanan yang diawet ini sarat dengan zat-zat tambahan yang tidak diperlukan.

4.Anda digalakkan melakukan senaman dan amalkan senaman dalam kehidupan rutin anda

5.Perhatikan persekitaran kerja anda kerana jika anda dan pasangan anda bekerja di sektor perkilangan atau seumpanya dan dekat dengan bahan-bahan kimia atau mesin yang mengeluarkan radiasi ini akan memberikan kesan kepada kualiti sperma dan kesihatan janin anda.

6.Jauhilah amalan yang tidak sihat terutama aktiviti merokok,minum minuman keras dan mengabaikan waktu makan anda kerana ini semua berisiko untuk menghalang anda dari memiliki kehamilan yang sihat.

Technorati , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Jika Merancang Untuk Hamil