What is this? From this page you can use the Social Web links to save Batuk Asma to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
January 30, 2012

Batuk Asma

Posted in: Tip Kesihatan

Batuk Asma adalah salah satu daripada tanda-tanda serangan asma. Batuk boleh berubah-ubah dalam intensiti bergantung kepada tahap keadaan pada badan seseorang. Batuk juga boleh berbeza-beza mengikut keamatan faktor pencetus kepada masalah tersebut. Penyakit ini juga bergantung kepada individu yang berbeza. Ini adalah berdasarkan kepada badan seseorang. Jadi masalah ini mungkin boleh didapati dari alam sekitar, haiwan, manusia atau keadaan kesihatan yang lain. Ia juga boleh kering atau dengan lendir.

Seseorang boleh batuk untuk tempoh masa yang singkat atau tempoh yang berpanjangan. Ada orang yang mendapat serangan apabila berangin dan oleh itu harus menghalang dari angin. Batuk yang jika digabungkan dengan kekurangan nafas dan semput adalah amat berbahaya. Perhatian perubatan dengan segera perlu dicari. Pesakit asma sebaik sahaja mereka mengetahui keadaan mereka, mereka juga perlu datang kepada terma-terma yang mempunyai gejala-gejala. Ini adalah kerana mereka patut belajar untuk hidup lebih tenang.

Seorang pesakit yang biasanya mempunyai batuk asma perlu sentiasa mempunyai ubat yang melegakan batuk. Ini harus seiring dengan inhaler asma. Seseorang perlu mendapatkan ubat asma yang betul dari doktor. Sentiasa membawa ubat untuk batuk asma adalah sangat digalakkan. Bagi orang-orang yang mendapat batuk dengan lendir, seseorang itu perlu berhati-hati supaya tidak tercekik apabila mempunyai serangan.

Batuk yang berpanjangan adalah berbahaya kerana ia boleh menyebabkan keadaan lain seperti trakea dan jangkitan paru-paru. Oleh itu perlu dirawat secepat mungkin. Pencetus batuk asma juga harus dielakkan seberapa banyak yang mungkin.

Technorati , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Batuk Asma