What is this? From this page you can use the Social Web links to save Penyakit Saraf- Multiple Sclerosis to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
February 29, 2012

Penyakit Saraf- Multiple Sclerosis

Posted in: rawatan

Multiple sclerosis merupakan satu penyakit yang agak tidak diketahui, kerana ia tidak menjejaskan ramai orang. Walaubagaimanapun, multiple sclerosis adalah suatu keadaan perubatan yang sangat susah. Sebabnya kerana apabila anda mengalami multiple sclerosis, patch myelin atau gentian saraf anda rosak. Multiple sclerosis menjejaskan saraf mata, saraf tunjang atau saraf otak.

Penyakit ini, sklerosis berbilang sebenarnya merujuk kepada beberapa kawasan sklerosis yang hasil demyelination saraf anda. Multiple sclerosis menjejaskan golongan muda, berumur antara 20 sehingga ke tahun-tahun empat puluh . Multiple sclerosis memberi kesan kepada lebih ramai wanita berbanding  lelaki. Bilangan wanita yang terjejas oleh multiple sclerosis sebenarnya adalah dua kali bilangan lelaki yang mengalami multiple sclerosis.

 Dalam multiple sclerosis, terdapat tempoh flare-up dan tempoh remisi. Sebenarnya jenis pertama multiple sclerosis dipanggil berulang-meremit. Walau bagaimanapun, ini adalah hanya permulaan multiple sclerosis. Dalam masa, keadaan ini menjadi lebih teruk lagi. Peringkat kedua multiple sclerosis 2 progresif. Jenis ketiga multiple sclerosis 1 progresif. Bagi kedua-dua jenis sklerosis berganda 1, terdapat ubat yang boleh menukar kepada penyakit, multiple sclerosis.

Multiple sclerosis membentangkan misteri bahawa rakyat tidak dapat menyelesaikan lagi. Apa yang menyebabkan multiple sclerosis masih tidak diketahui. Salah satu penjelasan bahawa doktor telah memberikan kita bahawa multiple sclerosis mungkin disebabkan oleh virus. Teori lain adalah bahawa antigen, asalnya tidak diketahui dari mana punca multiple sclerosis. Apa yang ini antigen atau virus lakukan adalah untuk membuat badan anda menyerang tisu sendiri. Kemudian, sistem auto imun mula untuk melawan sel-sel sendiri, menyebabkan radang dan habitat Kemusnahan habitat patch myelin dan gentian saraf. Ini adalah apa yang berlaku apabila anda mempunyai multiple sclerosis.

 Genetik dianggap sebagai satu lagi sebab kemungkinan untuk multiple sclerosis. Jika seseorang dalam keluarga anda mempunyai multiple sclerosis, anda lebih berisiko membangunkan multiple sclerosis melalui mereka. Satu lagi sebab untuk pembangunan Multiple sclerosis adalah dari keadaan sekeliling . Ternyata bahawa 16 tahun pertama kehidupan anda adalah sangat penting untuk multiple sclerosis. Jika anda hidup dalam iklim yang panas, kemungkinan yang anda akan membangunkan multiple sclerosis. Sebaliknya, jika anda tinggal di iklim tropika, yang mengurangkan risiko mempunyai multiple sclerosis.

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Penyakit Saraf- Multiple Sclerosis