What is this? From this page you can use the Social Web links to save PUNCA PENYAKIT MENTAL-MENTAL ILLNESS to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
March 19, 2015

PUNCA PENYAKIT MENTAL-MENTAL ILLNESS

Posted in: rawatan

Punca Penyakit Mental
Apakah punca penyakit mental? Walaupun punca sebenar kebanyakan penyakit mental tidak diketahui, ia menjadi jelas melalui penyelidikan yang banyak daripada keadaan ini adalah disebabkan oleh gabungan biologi, psikologi, dan faktor persekitaran.
Apa Faktor Biologi Adakah Terlibat dalam Penyakit Mental?
Sesetengah penyakit mental telah dikaitkan dengan fungsi normal sel litar saraf atau laluan yang menghubungkan kawasan-kawasan otak tertentu. Sel-sel saraf di dalam otak ini litar berkomunikasi melalui bahan kimia yang dipanggil neurotransmitter. “Tweaker” bahan kimia – ubat-ubatan, psikoterapi atau prosedur perubatan lain – boleh membantu litar otak berjalan dengan lebih cekap. Di samping itu, kecacatan atau kecederaan kepada kawasan-kawasan tertentu otak juga telah dikaitkan dengan beberapa keadaan mental.
Lain-lain faktor-faktor biologi yang mungkin terlibat dalam pembangunan penyakit mental termasuk:
Genetik (keturunan): Penyakit mental kadang-kadang berjalan dalam keluarga, menunjukkan bahawa orang-orang yang mempunyai ahli keluarga dengan penyakit mental mungkin lebih cenderung untuk membangunkan satu sendiri. Mudah dihantar dalam keluarga melalui gen. Pakar percaya banyak penyakit mental yang dikaitkan dengan keabnormalan dalam gen banyak dan bukan hanya satu atau beberapa dan yang bagaimana gen ini berinteraksi dengan alam sekitar adalah unik untuk setiap orang (walaupun kembar seiras). Sebab itulah orang yang mewarisi mudah mendapat penyakit mental dan tidak semestinya membangunkan penyakit.
Penyakit mental itu sendiri berlaku dari interaksi pelbagai gen dan faktor-faktor lain – seperti tekanan, penyalahgunaan, atau peristiwa traumatik – yang boleh mempengaruhi, atau pencetus, suatu penyakit dalam seseorang yang mempunyai kecenderungan diwarisi kepadanya.
Jangkitan: jangkitan tertentu telah dikaitkan dengan kerosakan otak dan perkembangan penyakit mental atau semakin teruk gejala. Sebagai contoh, keadaan yang dikenali sebagai pediatrik gangguan neuropsychiatric autoimun (PANDA) yang berkaitan dengan bakteria Streptococcus telah dikaitkan dengan pembangunan gangguan obsesif-kompulsif dan penyakit mental pada kanak-kanak lain.
Kecacatan otak atau kecederaan: Kecacatan dalam atau kecederaan kepada kawasan-kawasan tertentu otak juga telah dikaitkan dengan beberapa penyakit mental.
Kerosakan pranatal: Beberapa bukti menunjukkan bahawa gangguan perkembangan otak janin awal atau trauma yang berlaku pada masa kelahiran – sebagai contoh, kehilangan oksigen ke otak – boleh menjadi faktor dalam pembangunan syarat-syarat tertentu, seperti autisme .
Penyalahgunaan dadah: penyalahgunaan dadah jangka panjang, khususnya, telah dikaitkan dengan kebimbangan, kemurungan, dan paranoia.
Faktor-faktor lain: pemakanan Miskin dan pendedahan kepada toksin, seperti plumbum, boleh memainkan peranan dalam pembangunan penyakit mental.
Technorati , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: PUNCA PENYAKIT MENTAL-MENTAL ILLNESS