What is this? From this page you can use the Social Web links to save Punca Tekanan Perasaan to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
January 22, 2016

Punca Tekanan Perasaan

Posted in: rawatan

Adakah ia membawa anda selama-lamanya untuk membuat temujanji doktor, membersihkan halaman rumah anda, atau mengira bil-bil setiap bulan?
Meletakkan di luar sesuatu yang perlu dilakukan dipanggil procrastination(mengelakkan melakukan satu tugas yang perlu dicapai). Kita semua melakukannya kadang-kadang.
Tetapi jika anda sentiasa berjuang untuk tugas-tugas sehingga selesai, mungkin ada masalah yang lebih besar bermain-main di fikiran anda.
Sebaik sahaja anda memahami masalah yang di hadapi, anda boleh bekerja untuk menguruskan sebahagian besar masa anda.
Adakah Anda Tertekan?
Apabila anda menghadapi sesuatu yang anda tidak mahu lakukan, ia boleh membuat anda berasa tegang. Meletakkan masalah diluar tanggungjawab bahawa kerja rumah tidak perlu dibuat adalah satu cara untuk mendapatkan kelegaan jangka pendek.
Kelemahannya adalah bahawa anda masih akan mempunyai tanggungjawab untuk menangani tugas anda pada masa akan datang, yang boleh membuat anda rasa bersalah atau marah – dan menyebabkan tekanan anda meningkat dengan lebih.
Jika ketegangan yang cukup buruk untuk menjaga anda daripada mendapat perkara yang dilakukan, anda mungkin mendapati ia memberi kesan kepada anda dalam cara-cara lain juga, seperti:
Masalah tidur
Kecelaruan Pemikiran
Kekurangan tenaga atau masalah memberi tumpuan
Sakit kepala atau ketegangan otot
Menjaga mood anda di dalam semakan dengan senaman yang kerap, had ubat-ubatan dan kafein (yang boleh membuat tekanan lebih buruk), dan mendapat tidur yang cukup.
Berbincang dengan rakan atau kaunselor tentang apa yang ada di fikiran anda, juga.
Ia Boleh Jadi ADHD?  (Attention-deficit hyperactivity disorder)

Perhatian defisit gangguan hiperaktif kesan kepada tingkah laku. Orang yang mempunyai penyakit ini sering mempunyai masalah untuk membuat keputusan atau mendapatkan tugas-tugas yang dilakukan sebelum tarikh akhir.
Sesetengah terlalu terganggu dengan aktiviti-aktiviti lain di sekeliling mereka. Seperti mendapati sukar untuk merancang lebih awal, atau mereka berasa kecewa dengan mudah dan menyerah.
Lain-lain gejala ADHD termasuk:
Berkhayal
Lupa atau kehilangan ingatan
Membuat kesilapan (cuai) atau mengambil risiko yang tidak selamat
Squirming atau fidgeting
Ubat-ubatan selalunya boleh membantu mengawal banyak gejala gangguan ini.
Terapi kognitif tingkah laku, yang membantu mengenal pasti dan mengubah corak pemikiran negatif, juga boleh membantu ramai orang dengan keadaan yang lebih baik menguruskan masa mereka.
Technorati , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Punca Tekanan Perasaan