Anak Degil-Jangan Biarkannya Rasa Bersalah

Kritikan, omelan dan suka menjerit oleh ibu bapa-dalam kata-kata kasar atau lembut, besar atau kecil isu tersebut boleh memusnahkan harga diri kanak-kanak itu. Tetapi ia mungkin juga akan mengapi perasaan yang sangat berbahaya dalam kanak-kanak yang bersalah. Perasaan bersalah boleh memutar-cara kanak-kanak berfikir  tentang dirinya.

Bagaimana anda boleh bertindak balas kepada ‘kerosakan’? Kanak-kanak tetap kanak-kanak. Kita sering kehilangan kesabaran  apabila mereka bertindak diluar umur mereka. Hanya sedikit yang kita sedar bahawa kata-kata yang berulang-ulang kita seperti ‘setiap kali anda keluar, anda akan membuat banyak cingcong kerana sesuatu atau lain’ atau ‘anda ada seorang kanak-kanak yang degil’ boleh membuat kanak-kanak itu merasa bersalah menjadi ‘pembuat masalah’ . Akibatnya, dia boleh menjadi sedar tindakannya dan secara beransur-ansur berhenti menyatakan dirinya.

Bagaimana anda berurusan dengan tidak alasan yang munasabah ‘mahu’? Kanak-kanak tidak faham mengapa dia tidak boleh mempunyai segala-gala yang dia  mahu,  bahawa seseorang itu perlu membayar untuk mendapatkan sesuatu. Tetapi apabila anak-anak berkeras untuk mengambil beberapa barang mainan dari kedai atau tempat seseorang atau membawa sesuatu dari rumah tanpa pengetahuan ibu bapa, kebanyakannya ibu bapa terus mengkritik kanak-kanak kerana tamak atau menuduhnya mencuri. Ini menjadikan kanak-kanak itu meragui niat dan merasa bersalah kerana merasakan bersikap kejam.

Bagaimana anda mengambil kejahilan mereka? Kata-kata yang tidak bersalah oleh kanak-kanak boleh menyebabkan perselisihan di antara ibu bapa atau ahli keluarga. Menyalahkan kanak-kanak untuk menyebabkan salah faham membuat dia merasa bersalah kerana rasa tidak puas hati yang disebabkan kepada anda. Jangan bebankan anak kecil anda untuk dia memegang tanggungjawab ke atas isu-isu yang timbul dalam keluarga.

Bagaimana bertindak balas terhadap kegagalan beliau? Apabila ibu bapa menyatakan kekecewaan mereka atau bagaimana malu mereka merasakan apabila anak kalah dalam pertandingan atau tidak mendapat  markah yang baik, ia adalah tamparan muktamad kepada keyakinan diri. Kanak-kanak itu mula merasakan dia tidak cukup baik. Dan dia akan merasa tiada keyakinan sepanjang hidupnya dari pemahaman orang lain yang baik, saya tidak baik ‘.

Bagaimana anda membuat dia sedar kesilapannya? Semasa mendisiplinkan kanak-kanak itu, ibu bapa perlu menguruskan emosi lembut seperti ‘kita menyayangi anda, kami telah memberikan anda semua, masih anda berbuat jahat atau tidak mendengar kepada kami’. Ini boleh menjadikan kanak-kanak itu bersalah atas ‘tidak layak’. Dia mungkin merasa dia adalah seseorang yang tidak berhak mendapat ibu bapa yang baik. Well, hakikat bahawa setiap kanak-kanak berhak ibu bapa yang baik dan ibu bapa yang baik yang sepenuhnya di tangan anda.

Kanak-kanak yang terjejas oleh rasa bersalah tidak boleh naik dalam kehidupan. Oleh itu, menunjukkan kepada anak anda kesilapannya dalam cara yang memberikan beliau kuasa untuk menambah baik dan tidak merasa bersalah atas mereka.

Rawatan Alternatif Pilihan

Rawatan Alternatif Mahsuri dapat membantu menyelesaikan masalah darah tersumbat,masalah sakit saraf  atau lain-lain penyakit dengan Terapi Saraf. Sila hubungi di talian 03 9173 9786 @ 013 3712 334  Layari Web: http://www.mahsuri.com.my

Technorati , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

5,192 views
Close
E-mail It