Atasi kulit berminyak

Atasi kulit berminyak

Kelenjar minyak yang terlalu aktif sehingga produksi minyak pada kulit menjadi berlebihan, adalah salah satu penyebab mengapa kulit seseorang berminyak. Faktor genetik, hormon, pola makan, udara dan gaya hidup seperti kebiasaan merokok adalah penyebab mengapa kulit kita berminyak. Ciri khas yang paling kelihatan iaitu berpori lebar sehingga cenderung mudah berjerawat dan tentu saja amat cepat berminyak, sehingga make up biasanya tidak bertahan lama. Namun sisi baiknya, kerutan pada wajah ataupun pigmentasi muncul lebih lambat seiring pertumbuhan usia dibandingkan jenis kulit lain, seperti kulit normal atau kering.

Berikut beberapa tips merawat kulit berminyak:

1. Bersihkan wajah 2-3 x sehari dengan jenis sabun pembersih bebas minyak (oil-free). Jika melakukan scrubbing, lakukanlah dengan lembut. Menekan dan menggosok-gosoknya dengan keras hanya akan membuat kulit cedera. Sediakan cleansing pad saat aktif ,apabila anda sudah harus membersihkan wajah namun tidak tersedia toilet umum di sekitar Anda.

2. Jangan menggunakan produk pembersih hanya atas cadangan orang lain walau dari orang yang ahli sekalipun. Bila Anda sudah menemukan produk pembersih yang sesuai dengan kulit, anda tak perlu menggantinya lagi.

Cuci muka dengan menggunakan air hangat. Air yang cenderung panas hanya akan mengikis kadar kelembapan yang diperlukan oleh kulit. Sementara air dingin akan mengejutkan kulit anda.
——————————-
http://www.mahsuri.com.my/analisis

Technorati

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

6,520 views
Close
E-mail It