BATU HEMPEDU (GALLSTONE)

Batu yang terbentuk di dalam pundi hempedu atau saluran hempedu.Ianya pelbagai saiz,adakalanya sebesar telur burung puyuh.
Jenis-Jenis Batu
a) Batu kolestrol-biasanya di kalangan masyarakat barat,batu ini lembut bewarna jernih seakan-akan mutiara.

b) Batu bercampur (Mixstone)-Biasanya di kalangan masyarakat Asia yang disebabkan oleh jangkitan atau pemakanan yang
mengandungi kolestrol dan kalsium yang tinggi.Ia lembut dan pecah apabila dipicit.

c) Batu pigmen- Terdapat pada mereka yang menghidap’anemia hemolitik’(kekuningan) bewarna hitam dan agak keras


Tanda-Tanda/Simptom

1) Memulas bahgian kanan atau abdomen (hipocondium atas).Ia boleh dirasa ke belakang pada urat tulang belikat dan ada
kalanya rasa sakit belakang.

2) Batu yang terdapat dalam saluran hempedu boleh tersumbat dan menyebabkan gejala jaundis atau peradangan kilanag pankreas

3) Acute (tiba-tiba)- Batu yang tersumbat dan berterusan ini mengakibatkan pesakit terpaksa di masukkan ke wad kerana bimbang ada yang pecah.Apabila pecah ia boleh membawa maut.

Rawatan / pengesanan

1) Ujian X-ray pada abdomen

2) Ujian ultrasound dan CT scan

3) Ujian endoskopi (ERCP)

4) Kaedah ‘oral colisis gland’

Technorati , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

4 Responses to “BATU HEMPEDU (GALLSTONE)

 • MyAvatars 0.2
  1
  azizansaid
  March 19th, 2014 09:02

  sila layari blog saya utk maklumat rawatan batu karang secara tradisional:

  http://www.terapisaraf.com/

 • MyAvatars 0.2
  2
  Kelvin Ong
  May 30th, 2014 20:57

  Sila izinkan kami memperkenalkan diri kami sebagai pakar menyingkir batu karang pundi hempedu. Kami, Agro pluz Biotech Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang mengkaji produk bioteknologi kami tersendiri. Dengan pengalaman kami di industri makanan dan bioteknologi selama 20 tahun, kami telah mencipta produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral.

  Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Kelebihan DR GETOX juga termasuk pengurangan berat badan setelah membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan.

  Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang pundi hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-bahan buangan. Pesakit tidak perlu risau lagi pundi hempedu akan dibuang jika mereka terpaksa menjalani pembedahan di hospital.

  Produk kami telah lulus dan berjaya mendapat pengiktirafan antarabangsa. Antaranya termasuk sijil Halal, HACCP dan sijil-sijil bertaraf antarabangsa. Sila hubungi kami dengan emel agropluz@gmail.com / 016 977 5478 (Kelvin) untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.

  Sekian, terima kasih.

 • MyAvatars 0.2
  3
  Kelvin
  July 29th, 2015 15:25

  Salam Sejahtera,
  Kami merupakan pakar menyingkir batu karang pundi hempedu di Malaysia.
  Dengan pengalaman kami di industri makanan dan bioteknologi yang lama, kami telah mencipta produk buah-buahan semula jadi kami yang tersendiri untuk membubarkan batu dalam masa 12 jam. DR JETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Kelebihan DR JETOX juga termasuk pengurangan berat badan setelah membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang pundi hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-bahan buangan. Pesakit tidak perlu risau lagi pundi hempedu akan dibuang jika mereka terpaksa menjalani pembedahan di hospital.Produk kami telah lulus dan berjaya mendapat pengiktirafan antarabangsa. Antaranya termasuk sijil Halal, HACCP dan sijil-sijil bertaraf antarabangsa.
  Kelebihan produk kami:-

  Dalam 12 Jam Sahaja
  Kaedah-kaedah yang lain di pasaran mengambil masa yang panjang (24jam atau 7 hari) untuk membubarkan batu hempedu. Produk kami yang merangkumi resipi yang berantioksida tinggi dapat menunjukkan keberkesannya dalam 12 jam sahaja. Dalam masa 12 jam sahaja, batu hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-buahan buangan.

  Menyingkir Sisa-sisa Makanan Bertoksin
  Disebabkan campuran Rosecalam Juice dan Bio-Active Mineral, produk kami mampu membubarkan sisa-sisa makanan yang lama antaranya termasuk sisa-sisa bertoksin yang terkandung dalam badan. Bio-Active Mineral berfungsi memperbanyakan air dalam usus malah mempercepatkan penyingkiran sisa-sisa makanan bertoksin.

  Mengurangkan Berat Badan
  Seperti yang dinyatakan di atas, produk kami dapat menyingkirkan sisa-sisa makan bertoksin dan najis terlonggok. Selepas sisa-sisa baki disingkirkan, berat badan pelanggan kami dibuktikan turun serta-merta.
  ——————————————————————————————————————————

  Untuk memastikan pelanggan sah diserang batu hempedu, dibawah merupakan tanda-tanda kebentukan batu hempedu.
  *Rasa senak yang kronik
  *Rasa mual, angin kembung perut dan sakit abdomen
  *Loya dan muntah
  *Kesakitan di bahagian tengah dan kanan atas abdomen
  *Sakit perut pada bahagian sebelah kanan atas yang seperti gastrik
  *Sakit perut yang memulas hingga melarat ke tulang belikat
  Kesimpulan
  Untuk pengetahuan anda, kami bertujuan untuk menyelamat pesakit batu hempedu dengan produk kami yang bersumber buah-buahan alam semula jadi. Kami tegaskan bahawa tidak perlunya untuk membuang pundi hempedu yang merupakan organ manusia yang penting maka merupakan kurniaan Tuhan kepada kami.
  Dr Jetox telah lama dikenali ramai maka testimony-testimoni boleh didapatkan di laman Facebook.
  Facebook Fanpage : DR JETOX
  Sekiranya anda mempunyai apa-apa pertanyaan, sila hubungi kami bila-bila masa sahaja.
  Sekian, terima kasih.

 • MyAvatars 0.2
  4
  Nur Hanis Syaheera
  October 29th, 2015 13:36

  Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

  Nama saya Nur Hanis Syaheera. berumur 25 tahun dan berbadan gempal. Saya ada buat sedikit research dan saya mendapati perempuan yang gemuk atau berisi mudah terkena penyakit ni. Seperti gejala2 di atas, kebanyakan daripada nya saya sudah alami hamoir 2 bulan terutamanya pedih ulu hati, sakit perut memulas dan sakit belakang. Saya sudah rujuk ke hospital kerajaan sebanyak 4 kali dan ke klinik swasta 2 kali. hampir kesemuanya diagnosed saya gastrik. Kali terakhir saya ke hospital ialah 2 minggu lepas iaitu ke hospital sg. buloh. Next appointment saya untuk ultra sound ialah pada 13 november 2015 akan datang tapi sejak akhir2 ni saya kerap mengalami sakit perut memulas dan sakit belakang yang agak kuat sehingga mengganggu aktiviti harian saya terutamanya di pejabat cuma tidak seteruk awal2 saya mula kena. Boleh bantu saya untuk atasi masalah ni? terima kasih.

What Do You Think?

26,765 views
Close
E-mail It