BATUK BERDARAH

-Batuk yang mengandungi darah ini terjadi samada dalamĀ  keadaan kahak yang bercampur darah atau batuk darah hidup (fresh blood) yang dikenali sebagai ‘haemoptysis’.
-Batuk yang terlalu kuat dan berulang-ulang boleh menyebabkan salur darah yang kecil pecah.

Tanda-Tanda/ Simptom

-Demam
-Hilang selera makan
-Badan kurus

Komplikasi

-Pesakit berkemungkinan menghadapi masalah :-

(1)Penyakit TB (tuberculosis)
(2)Kanser paru-paru
(3)Jangkitan paru-paru (pneumonia)
(4)Kronik brokitis
(5)Embolisme paru-paru (penyumabatan salur darah dalam paru-paru)
(6)Edema paru-paru(akibat kegagalan jantung)
(7)Bronkiektatis
Rawatan/Pengesanan

-Pemeriksaan fizikal
-X-ray dada
-Ujian Kahak
-Ujian fungsi paru-paru
-Ujian darah

Technorati , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

8 Responses to “BATUK BERDARAH

  • MyAvatars 0.2
    1
    Deboy
    June 9th, 2009 22:01

    Saya,punya co
    cwo saya sering batuk
    dan tadi sore,dia batukna berdrah gy
    tu pnykit pa y?

  • MyAvatars 0.2
    2
    sisca
    October 7th, 2009 07:18

    mau tanya nih…..

    gw pnya pcar…sminggu yg lalu dia skit demam di campur btuk berdahak…
    kata’a c kl nfs itu skit dan bnyi di bgian dada ky kucing(ada gtaran)
    trus stiap pg btuk’a kluar drah……
    dia itu perokok aktif,,sering kluar malam naik mtor,,dan suka bergadang….

    memang c dia sering maksain u/ batuk,,masalah’a supaya si dahak’a itu kluar ajja….

    apa drh’a itu kluar krn btuk yg di paksakan,,,atw emg ada penyakit dlm paru2′a…

    trimakasih yah u/ yg merespons…

  • MyAvatars 0.2
    3
    febri
    June 9th, 2010 14:11

    Saya mau tanya,,,,
    Ada sodara saya yang lagi batuk,,,
    Batuk’nya memang tidak langsung keluar darah,,, pertama’nya dahak,, tapi akhir-akhir ini semakin lama dia batuk,, ada sedikit keluar darah,,,
    Yang mau saya tanyakan,,, apa itu berbahaya,, ato cuma batuk biasa..??
    Terima kasih.

  • MyAvatars 0.2
    4
    riya
    September 16th, 2010 14:16

    Saya Mo nanya…

    saya kan Batuk”,
    Batuk nya ini Batuk berkahak dan mengeluarkan dara,
    tapi lama kelamaan kahak yang berbarengan keluar dengan darah ini
    sudah berwarna hitam,..

    Jadii apa nama penyakit ini dan bverbahaya jga???
    Makasih.

  • MyAvatars 0.2
    5
    mya
    September 30th, 2010 19:58

    salam.
    saya tak batuk. tapi ada kahak berdarah.
    sakit dan pedih apabila menelan sesuatu.
    kepala jadi pening. mata pun pedih.
    macam mana eh?
    biasa jumpa post batuk berdarah.
    ni tak batuk tapi kahak berdarah.

  • MyAvatars 0.2
    6
    rash
    November 14th, 2011 00:50

    kawan saya telah mula merokok dari umur 17 tahun, namun dia berjaya untuk menghentikan tabiat buruknya itu selepas 8 bulan bercuba. sekarang apabila dia telah berhenti merokok sepenuhnya, saya mendapati dia kerap membatuk. lebih merisaukan apabila terdapat tompak-tompak merah di tanganya selepas dia membatuk. tompak merah itu dipercayai darah. adakah ini akan menyebabkan atau membawa sesuatu penyakit kronik kepada kawan saya.??

  • MyAvatars 0.2
    7
    bausi
    April 1st, 2012 17:56

    bapak saya abis batuk kalo meludah,ludahnya campur darah,,,, itu obatnya apaan ya…?
    maksi

  • MyAvatars 0.2
    8
    samsul arifin
    May 13th, 2012 12:24

    sy mau nanya,sy punya kakak perempuan,kira2 usia38 th.kakak sy batuknya terus menerus sampai kalau berdahak selalu keluar darah,mohon penyebab penyakitnay apa dan obatnya juga apa,terimakasih sebelumnya!!

What Do You Think?

28,011 views
Close
E-mail It