Gejala Serangan Panik @ Panic Attack

Gejala  Serangan Panik boleh sangat mengelirukan. Mereka termasuk perasaan yang pelik, anda tidak tahu apa yang sedang berlaku, di mana mereka ini datang dan mengapa ini berlaku kepada anda. Serangan panik boleh dikelirukan dengan kerosakan saraf, serangan jantung, kebimbangan umum dan banyak lagi. Panduan ini akan membantu anda mengetahui jika anda mengalami gangguan panik atau adakah ia sebenarnya sesuatu yang lain.

Hyperventilation
Adakah anda merasakan bahawa anda bernafas lebih cepat daripada yang anda perlukan? Sesak nafas? Ini dipanggil hyperventilation. Apabila ini berlaku, otak mendapat oksigen kurang daripada yang diperlukan. Keputusan: mengaburkan penglihatan anda, anda boleh berasa pening, bimbang, gementar dan tegang. Anda juga boleh merasa seperti menangis dan yang paling teruk – menyesakkan. Daripada anda mendapat keperluan untuk bernafas dengan lebih mendalam, yang menjadikan keadaan lebih teruk. Ini menyebabkan rasa kebas atau kaki sejuk, sakit dada dan menggeletar dan berdenyut-denyut di jari dan kaki anda. Ia amat menakutkan. Ramai orang mendapat begitu yg dirasai, mereka perlu dibawa  ke bilik kecemasan segera.

Pening
Adakah anda rasa tiba-tiba cahaya kepala atau pening? Banyak kali, anda juga boleh merasa tidak dapat mengimbangi, seperti anda terhuyung sakit. Anda juga boleh merasa seperti anda akan hendak pengsan sekarang dan bahawa dunia berputar. Ini biasanya disebabkan oleh hyperventilation tetapi tidak semestinya. Apabila anda terfikir anda akan pengsan, anda akan mendapat lebih takut yang menaikkan panik. Ini boleh berterusan untuk beberapa jam atau hanya beberapa minit.

Sakit dada, berdebar-debar, Denyutan Jantung yang tidak tetap
Sakit dada mungkin yang paling menakutkan gejala serangan panik. Kebanyakan orang yang mengalami ini pasti mereka akan melalui serangan jantung. Jantung anda berdegup pantas sebenar dan otot dada berasa sangat ketat. Takut ditambah menyebabkan lebih laju tanda-tanda serangan jantung seperti berpeluh, rasa kebas di tangan dan berdebar-debar. Kadang-kadang anda boleh rasa degupan jantung yang tidak teratur, atau langkau rentak. Sakit dada yang anda rasa adalah disebabkan oleh otot yang tertekan di dalam dada anda dan tidak oleh serangan jantung.

Gejala  Serangan Panik Lain-lain Adalah:
.Penebalan tekak, rasa tercekik
. Penglihatan kabur, kepekaan terhadap cahaya, mata gatal
. Deringan di telinga anda
· Pencernaan sistem / Loya
.Loya dan masalah pencernaan
.Rasa logam dalam mulut atau ammonia rasa atau bau
.Keinginan secara tiba-tiba untuk pergi ke tandas, kerap membuang air kecil
.Kekukuhan dalam otot, otot bergerak-gerak
. Berjabat atau menggeletar
. Rasa sejuk, berpeluh sejuk
.Kesemutan di tangan dan kaki, kebas
. Sakit Kepala
. Depersonalization, Derealization, Rasa yang tidak benar
.Takut kehilangan fikiran anda, takut anda akan mati, hilang kawalan
· Keletihan yang kronik
. Takut untuk keluar rumah, melihat orang lain
· Mulut kering
· Mood swings
.Panik di tengah-tengah malam, mimpi buruk
.Pemikiran keterlaluan, masalah menumpukan perhatian
. Pengambilan gula yang berterusan
· Kaki yang lemah

Apa yang menyebabkan Gejala  Serangan Panik?
Sebab-sebab serangan panik belum diketahui sepenuhnya. Beberapa kajian didapati bahawa gabungan sebab yang terlibat, sebahagian daripada mereka adalah: kelainan dalam otak itu (masalah Kimia dalam beberapa bahagian otak), keluarga genetik (ia itu dikenali berjalan di dalam keluarga) dan tekanan utama malar atau sindrom pasca trauma ( kehidupan peralihan utama, kematian pasangan atau ahli keluarga).

Apa yang Boleh Anda Lakukan Tentang Itu?
Jika gejala yang disenaraikan di atas terpakai kepada anda, anda mungkin mengalami serangan panik. Terdapat banyak cara yang berbeza untuk merawat kecelaruan panik: ubat, ubat-ubat herba, Teknik pernafasan, kaunseling dan tambahan adalah sebahagian daripada mereka.

Cara terbaik untuk merawat tanda-tanda serangan panik adalah untuk mencapai penawar sebenar dengan merawat punca dan sebab-sebab masalah. Ini boleh dicapai dengan Terapi Saraf bagi melancarkan perjalanan darah.

Technorati , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (5 votes, average: 3.2 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

1,030 Responses to “Gejala Serangan Panik @ Panic Attack