MASALAH KETIKA MENGANDUNG

Kelahiran bayi ke dunia adalah satu anugerah yang paling berharga dari Illahi.Apabila seseorang wanita itu hamil, maka janin yang ada di dalam perut wanita itu juga mula membentuk dan mula menjalankan fungsi sepenuhnya seperti sistem pencernaan yang mula membentuk secara berperingkat peringkat hingalah sempurna tetapi sampai bulan ke lapan kehamilan, air ketuban mula menjadi kotor dan bayi di dalam rahim akan mula menyerap dan makan kotoran yang berpunca dari sistem percernaan ibu yang tidak dapat menyerap bahan buangan dengan betul keadaan ini tidak baik untuk bayi dan perlu dielakkan.

Bahan buangan daroi sistem pencernaan ibu ini dikenali sebagai Meconium yang mana ia bewarna hijau ia terjadi kerana air ketuban yang tidak dapat diserap oleh usus.Meconium ini jika tidak dapat dikawal akan menyebabkan ibu hamil tadi akan menjadi murung,tertekan dan menjadi satu tekanan perasaan buat ibu itu sendiri.Ia sam ibarat kita yang memakan kotoran sendiridan meminum air kencing sendiri yang memang kita tahu kotor dan boleh mengakibatkan berbagai jenis penyakit yang biasa menganggu kaum ibu seperti penyakit kencing manis, darah tinggi dan tekanan perasaan.

Selain itu semasa hamil juga ibu akan berkongsi makanan dan zat dengan bayi yang dikandungkannya.Adakalanya di waktu darurat seperti ibu tidak dapat bekalan makanan secukupnya zat dan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh ibu juga akan disalurkan terus kepada bayi.Ini mengakibatkan si ibu akan menjadi lemah dan bernafsu makan yang tinggi iaitu selalu sahaja lapar dan menginginkan makanan yang tidak pernah dimakan sebelum ini ia juga dipanggil mengidam.Sebenarnya bukan bayi yang dikandung itu yang ingin makan kerana sifat bayi yang tidak meminta-minta dan ia hanya makan dan menerima apa yang diberikan oleh ibunya sahaja.Oleh itu keinginan itu adalah datang dari naluri ibu yang kadang-kadang mengidam makanan yang terlalu pelik.

Bukan sahaja masalah semasa mengandung malah semasa melahirkan dan selepas melahirkan juga akan berlaku masalah dan bukan semua proses bersalin itu berjalan normal ada ketika nya ibu juga berdepan dengan risiko semasa melahirkan contohnya tumpah darah yang banyak, masalah uri yang terlekat dan berbagai lagi oleh itu ibu yang hamil mestilah menjaga kandungannya dengan baik.Masalah boleh diatasi jika ibu mengamalkan pil Bersalin Indah yang dapat menghilangkan simptom yang tidak diingini terjadi ketika mengandung,semasa bersalin dan selepas bersalin.

Technorati , , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

2 Responses to “MASALAH KETIKA MENGANDUNG

 • MyAvatars 0.2
  1
  hani
  July 5th, 2011 10:28

  sy hamil 36mggu. smlm sy melakukan check up di klnk kerajaan. dktr mngatakan kndngan sy terlalu kecil, hnya 32cm. mslh sy akn direfer ke hspital tp tmujanjinya 2mggu lg. sy bmbang dgn keadaan ini. adakah bayi sy cacat atau kerdil atau ada mslh lain yg timbul. bt pengetahuan puan, anak sy sblm ini juga mmg kecil, hnya 1.8kg smsa lahir pada 38mggu. mnta pndpt puan

 • MyAvatars 0.2
  2
  farzanah
  May 7th, 2012 20:41

  saya mengandung 2 bulan. doc scan tadi mengatakan kandungan semakin mengecil. masih tiada denyutan nadi. apa perlu saya lakukan? cuci atau tunggu lagi 2 minggu?

What Do You Think?

8,541 views
Close
E-mail It