MIGRAIN

Pengenalan Penyakit

-Migrain berlaku apabila  seseorang itu mengalami sakit kepala yang berulang-ulang,berbeza tahap kesakitannya,kekerapan dan jangka masa serangan.
-Ia berasal dari perkataan Peranchis yang bermaksud sakit kepala sebelah
-Biasanya serangan sakit kepala sebelah boleh menyebabkan sakit kedua-dua belahnya.

Jenis-Jenis Migrain

-Migrain tanpa aura
-Migrain dengan tanda aura
-Opthalmoplegic migrain
-Status migrain

Punca penyakit / Faktor Risiko

-Genetik
-Aktiviti saraf ‘trigemino’ yang mengawal saraf dalam kepala dengan ‘neurotransmitter’ yang dipanggil substance P dan lain-lain’neurotransmitter’ sperti ‘stamine’ dan kinine’ menyebabkan urat-urat darah dalam kepala mengembang dan berdenyut.
-Aktiviti yang berlebihan pada pangkal otak mengakibatkan ‘ neurotransmitter’ seperti ‘norephenepherine’ dan ‘serotinin’ yang menjadikan urat darah sempit, kembang dan mengakibatkan rasa sakit.
-Perubahan saiz diameter urat darah yang bergerak dalam kepala berbeza-beza dari masa kesemasa dalam satu serangan (spreading digemia)
-Pengeluaran serotinin yang berlebihan dari sel platlet darah
-Tekanan perasaan atau ‘stress’
-Terlalu banyak minum minuman yang berkafein seperti kopi atau minuman alkohol
-Cahaya yang sangat terang
-Perubahan cara tidur / tidak cukup tidur
-Letih yang keterlaluan
-Bau-bauan ‘ perfume’ yang terlalu kuat
-Pengambilan pil ‘ contraceptive’
-Haid
-Pengambilan pemanis tiruan
-Daging yang ditahan lamakan (preservative) supaya tidak mengandungi natrium dan sodium glutamate
-makanan yang mengandungi histamine dan ‘vasoctive agent’
Tanda- tanda / Simptom

1) Migrain tanpa aura
-Rasa berdenyut-denyut pada sebelah kepala, pesakit ternampak bayangan bergaris-  garis
-Terjaga dari tidur akibat kesakitan yang amat sangat
-berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi
-denyutan yang dirasakan amat sakit apabila disentuh penghidap boleh pengsan

2) Migrain dengan tanda aura
-jarang berlaku
-pesakit akan mengalami pandangan seolah-olah ternampak garisan (line) yang membesar, kemudiannya hilang
-Penghidap akan terasa mabuk, kebas-kebas pada bahagian dalam badan beberapa minit sebelum serangan

3) Opthalmoplegic migrain
-terlalu jarang berlaku
-sakit kepala yang keterlaluan boleh menyebabkan mata jadi juling dan buta sementara
-mata menjadi sepet sebelum menjadi juling (retinal migraine)
-pesakit boleh hilang pandangan dalam masa beberapa minit

4) Status migrain
-berlaku apabila seseorang itu mengalami migrain yang teruk dan berterusan
-boleh mengakibatkan penghidapnya mendapat strok
-migrain yang berlaku berulang-ulang pada kanak-kanak menyebabkan mereka muntah-muntah dan sakit perut yang berulang-ulang

5) Bentuk serangan migrain
-’severe’ rasa berdenyut-denyut pada bahagian sebelah kepala atau keduanya
- ‘local’ – kulit bertukar menjadi merah  sedikit atau kelihatan pucat
-’pallor’ berpeluh-peluh
-’sono’ sensitif terhadap bunyi bising
-’photophobea’ – sensitif pada cahaya
-’speak’- percakapan menjadi perlahan untuk elakkan sakit kepala

Technorati , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 4 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

48 Responses to “MIGRAIN

  • MyAvatars 0.2
    1
    AZURA
    June 26th, 2008 12:14

    Saya berumur 22 tahun baru sahaja mula bekerja,sejak kebelakangan ini kepala saya di bahagian depan sebelah kanan selalu sahaja sakit..sehingga saya muntah dan hilang selera makan dan pernah beberapa kali pitam…saya rasa ini adalah kerana terlalu lama melihat komputer…saya ingin bertanya adakah ini tanda-tanda migrain atau biasa sahaja.

  • MyAvatars 0.2
    2
    luna
    January 22nd, 2009 19:33

    adakah migrain boleh membawa maut..sy mempunyai seorang rakan..dan dia sering berkata begitu..

  • MyAvatars 0.2
    3
    iffa aziffa
    January 23rd, 2009 08:52

    bf saya selalu mgadu sakit kepala sebelah…klu die terlampau sakit kpala die akan muntah2 n rasa cm nk pitam…selara mkn pun kurang…doc kata die ada migrain terlampau tinggi…dan x elok untuk umur die skrg…umo die 23 thn…saya bmbang kot ada lagi pyakit lain….sbb die pernah accident n mgalami hentakan kt bahagian kpla die…saya bimbang kot2 ada darah beku dlm kpala die…

  • MyAvatars 0.2
    4
    wanie org deaf
    February 2nd, 2009 16:57

    saya baru berusia 22 tahun. saya kerja kuat. sya bimbang ada penyakit lain. ia baru berlaku pertama masa study form 5 pada tahun 2005. pd tahun 2005 hingga tahun 2008 tak ade sakit seperti ni. kemudian smpai skrg baru kesakitan telah kembali. sakit kepala seprti terkaku dan mata berpusing2. x terlarat nak bangun. susah nak terjaga dari tidur. x penah pitam. asyik muntah loya. bagaimana nak mengatasi ini?

  • MyAvatars 0.2
    5
    pening gurlz
    March 26th, 2009 15:59

    time bgn je sure sya rsa pning n nmpak hitam je tp untuk bbrapa saat sja…sya just nk tnya itu pown tnda pnyakit migrain ke…plez

  • MyAvatars 0.2
    6
    car hunk gurl
    April 7th, 2009 11:55

    saya berusia 24 thn.masih menuntut di sebuah kolej swasta.saya selalu mengalami sakit kepala yang teruk disebabkan cuaca panas n stress.kadangkala semasa saya berjalan-jalan bersama kawan tiba2 je rasa nak pitam.ini menyebabkan saya x berminat n takut untuk beraktiviti.bagaimanakah cara terbaik untuk saya dapatkan rawatan n apakah cara terbaik untuk saya lakukan supaya saya dapat beraktiviti seperti biasa?

  • MyAvatars 0.2
    7
    saleha
    April 18th, 2009 09:33

    saya berusia 15 thn.saya sering sakit kepala sebelah x kire wktu,sejak 3 thn yg lalu..p’dengaran n p’lihatan saya kurang jelas klu t’amt sakit sehinggakn nak pitam,tpi saya akn tahan.sgla pekerjaan saya,saya buat dgn lambat dan plahan.. saya akn amik panadol..apakah cara ini sesuai untuk saya?bantulah saya..

  • MyAvatars 0.2
    8
    mnZ
    April 25th, 2009 19:02

    alhamdulillah..rsenye sye msh sehat kot..
    jrg ptam or muntah…
    cuma…
    slalu skt kpale kdg2 sblh kdg2 seluruh kpale…
    tp mmg ad simptom severe,pallor,sono n photophobea…
    bleh skt pale ble bau perfume yg kuat n minumn brkafein N certain chya lmpu…
    hlng pnglihatan sekejap2 tu slalu sngt..
    n smtime ble tngk smthing lame2 bleh jd kabur…
    mse kecik dlu kpale pnh terhentak smthing n berdarah sket bhgn blakng kpale…
    but nver go 4 medical check up…
    letih n pucat …
    just wanna ask…rsenyer kalo brpnyakit …adkah masih d pringkat awl…
    dlu mse bby pnh ad masalah kidney…

  • MyAvatars 0.2
    9
    ana sarawak
    May 1st, 2009 17:46

    hai..
    saya baru disahkan mengalami migrain..
    tp masih d tahap yang biasa..
    tp kalo dah datang jer..
    kepala rasa berdenyut yg teramat sangat…
    sy dapat migrain sebab dalam masa yg sama sy ade masalah gigi berlubang,
    bila gigi saye jd ngilu..automatik migrain sy datang..
    kt dr. salah satu punca mgrn sy ni bcoz sakit gg yg sangat2.
    em mungkin jgk sbb cara tdo sy yg xtentu, strees dgn exam, selalu ambik coffee n nescafe…

  • MyAvatars 0.2
    10
    kin
    May 24th, 2009 19:51

    salam…
    sy kadang2 kena skt kepala…
    terutama time nak datang bulan.
    sakitnyer sampai muntah2 dan kadang2 terasa sakit dekat sebelah kepala.
    itu tanda2 migrain ke?

  • MyAvatars 0.2
    11
    sal
    July 2nd, 2009 15:25

    sy pon mengalami migrain. namun x tau la sejauh mane seriusnya n peringkat2 nya. tp kerap jgk la die menyerang. x tentu mase. ble kne jek, msti mata akan rase senak. sakitnye teramat sakit. terasa cm kulit kepala sedang disiat-siat. skrg sy sentiasa bekalkan ubat migrain yg sy bli di klinik dlm hand bag sy. juz nk tau, migrain ni blh bwk maut gk ke? kalau la ada cara nk rawati, pliz, kongsi la. da x sanggup rasenye nk tanggung..

  • MyAvatars 0.2
    12
    nor
    December 7th, 2009 22:37

    Salam..sy pn slh sorg pnghidap mgrain…n sy xtau sejauh mana serius skit nie..pe yg sy tau, sy x blh tertekan..ble trtekan, knpom kpala mula skit sgt n pandangan jd glap..skit yg unpredictable ni tol2 bt sy x tahan..rsa cm nk cbut kpala..tp bila ia serang. sy ska menyendiri n dk dlm glap..sy pnah trhantuk kepala di kwsn kras cm dinding or besi..adkh 2 slh stu fktor sy dpt penykit ni? N sy dpt info yg skit ni blh mendorong kpd barah otak? btl k?? Kl de cara yg efktif nk rawat skit ni, share with me plz..

  • MyAvatars 0.2
    13
    nurul farahin
    December 24th, 2009 19:46

    sye ada migrain n pnah kna thn wad sbb mgrain. mslhnyer skrg ni sye x pasti sgt sye dpt mgrain jnis ape cme mgkin sye jnis mgrain status coz sye pnyer mgrain bulang2 n msti sye mntah diikuti senak prut. kalo sye sakit kpale, sye akn rse nk jatuh n sye da byk kali jatuh dsbbkan sakit kpale yg kuat sgt.

  • MyAvatars 0.2
    14
    UccU
    March 10th, 2010 09:56

    migraine since form 2.dulu x perasan migrain.kena pn setahun 2,3 kali je.sedar ade migrain 2002.final year kt uni.skrg 30thn…suffer 2,3 kali seminggu…aaaaarghhh sakitnye..loya,pening,muntah2…

  • MyAvatars 0.2
    15
    Eliana abdul talib
    April 21st, 2010 22:24

    Hai,i br dapat sakit kepala yang obviously tak leh tahan..hari ni dah masuk day 12th..bile sakit kepala hv to vomit..lepas 2 tak sure bole baik…lepas tido pun tak sure..sakit x bole nk ckp..any suggestions..i minum cocoa drinks everyday..tp lepas jumpe doc.dia suruh a lot black coffee..betul ker bole baik..and avoid makan buah colour merah n kuning…pls adv

  • MyAvatars 0.2
    16
    nuyoi
    May 3rd, 2010 07:43

    ak pun megren gak. bih kurang da 13 tahun.now ak 23. mase form 5 mak aku bawak g bekam kat kepale, pastu dlm 4 tahun ok. lnsug x megren cam bese. las year la, ak megren balik smpai skang ni. pe yg ley ak g tau, avoid dr tmpt2 terang, bising yang terlampau, jgn mkn masam2, jgn minum air kabonat, elakkan nescafe, waktu tdo kene jage..

  • MyAvatars 0.2
    17
    nuyoi
    May 3rd, 2010 07:49

    coklat pun xley makan. coklat yg cam cadbury tu, means coklat bar tu. tu pling bahaye.

  • MyAvatars 0.2
    18
    nurZulaika mat hamizi
    June 17th, 2010 19:32

    hye,gud afternoon.sejak akhir2 ini saya menghidapi masalah kegugruan rmbt yg sangat ketara.saya suda berkali2 menukar syampoo.namun masih tidak berkesan.selain itu,saya juga sering mengalami maszalah gusi berdarah.saya minta bantuan untuk mengenal pasti adakah ia adalah kesan2 awal prnyakit?
    tengs.:-)

  • MyAvatars 0.2
    19
    mar
    July 6th, 2010 16:55

    Salam…..saya nak tanya saya sering sakit kepala sejak tahun 2006 lagi,,,,kadang2 bila panas atau terlalau sejuk saya akan sakit kepala…..kadang2 kiri shaja yg sakit,,,,kdg2 kanan sahaja dan kadang2 kiri dan kanan……saya risau adakah sebarang kemungkinan sya akan mendapat penyakit lain…apakah ubat yg mujarab untuk saya cuba untuk atasi masalah ini..

  • MyAvatars 0.2
    20
    merpati
    July 29th, 2010 15:49

    sy berusia 23 thun..slalu jugk la skit2 kpala…tpi, die dtg time angin nk kua..bkn angin kntut, tpi angin yg mcm sndwa 2…bile angin dh mule kmpl dlm bdn, mule la kpla pon jdi skit…2 d kre sbgai migrain ke?

  • MyAvatars 0.2
    21
    azmi
    July 29th, 2010 19:15

    SALAM…Sakit kepala yg teruk dan berterusan..salah satu tanda magrain. masalah angin dalam badan merpati boleh mencuba amal makan BUAG GOJI ASLI+DOAhampir 99% tenaga didalamnya..sangat baik utk CUCI DARAH,MLANCAR DARAH,buang toksik dlm darah, penyakit berpunca dari DARAH dan ganguan makluk halus, utk maklumat/khasiat buah goji asli lihat di blog kami..tq

  • MyAvatars 0.2
    22
    rosmahanizan
    July 30th, 2010 21:37

    my daughter had headache everyday.sometimes half n smetimes whole of she’s head will be ached.she taked paracetamol 3 times whole a day.i want an info from you,thanks.

  • MyAvatars 0.2
    23
    siti
    August 1st, 2010 19:36

    salam semua. sy pgidap migrain jg. kepala n mata bdenyut mcm nak pecah. slpas muntah br ok. br2 ni sy try kaedah perubatan homeopati. doc cek pyakit melalui rambut n rumuskan ubat. ubat xde kesan sampingan cam ubat spital tu. alhamdulillah stgh jam pas mkn sakit kpala hilang. doc homeo tu kata kadar toksin yg tinggi dlm bdn jd punca n dia suh kurangkan mkan daging merah n mkanan laut

  • MyAvatars 0.2
    24
    Ida
    August 22nd, 2010 20:20

    SALAM.

    Saya hanya mahu berkongsi pengalaman saya disini. Kakak saya telah mengalami sakit kepala yang berpanjangan… Beliau sering mengadu sukar tidur pada waktu malam, rasa mual & muntah2. pada mulanya semua menyangka ia adalah migrain biasa, tetapi keadaan menjadi serious setelah sakitnya melarat sehingga ke sebelah muka dan sebelah mata.

    Dengan tidak berlengah, pemeriksaan MRI scan & CT Scan telah dilakukan dan semua persoalan telah terjawab, didapati beliau mengalami ‘BRAIN TUMOR’, (ketumbuhan otak).

    Apakan daya, takdir penentu segalanya dan hanya Allah Yang Maha Berkuasa & Maha Mengetahui. Beliau telah meninggal dunia setelah menjalani pembedahan.

    Oleh itu, sangat sangat saya sarankan disini, sekiranya ANDA MENGALAMI SAKIT KEPALA SERIOUS, SEGERA lah membuat MRI scan (request).

  • MyAvatars 0.2
    25
    yana
    August 25th, 2010 22:43

    saya umur 19 thn.. bln3 thn nie sy ad mgalami skt kpla yg amat teruk.. smpai kan muntah2 dan pengsan.. sblm 2 sy x ad selera mkn.. perckpan nada suara yg rendah sb telinga sy terasa skt ble berckp.. skt kpla nie jd wktu mlm dah berlarutan smpai pg… akhirnya kluarga bw sy g hospital.. bt CT scan.. tp xdak pape… jd doc suspek sy ad migrain.. mcm mna utk tangani mslah nie? sbb sy skrg bergantung pd ubt than skt… sy kerap skt kpla.. di sebelah kiri.. kdg2 bila skt yg terlmpau berlarutan kedua2 belah..

  • MyAvatars 0.2
    26
    syaf
    August 26th, 2010 15:09

    saya berumur 16 tahun dan saya sering mengalami sakit kepala . hanya sebelah . tak pernah muntah mahupun loya . tetapi saya tidak tahan dengan sakit ini . setiap kali sakit kepala ini menyerang saya , saya tidak mampu untuk bercakap kerana terlalu sakit . jika tidak tahan , saya akan menangis walaupun itu tidak membantu . adakah ini migrain ?

  • MyAvatars 0.2
    27
    myra
    November 14th, 2010 22:37

    salam. saya sekarang berumur 18 tahun…sye slalu mengalami skit kepala yg sgt teruk.. bukan setakat sebelah je kdg2 semua bhgian kepala.. sye dah alami sakit tu sejak sye tingkatan empat..smpai sudah beberapa kali sye pengsan di sekolah.. sye bru shj dpat rawatan pada tahun ini di Hospital Sultan Ismail.. pada mulanye sye risau jugak takot ada kanser atau darah beku.. sebab saye langsung tak ada simptom migrain… dan walaupun saya makan ubat yg doktor berikan, kadang2 sakit nya tetap tak hilang..akhirnya saya akan tidur.. ada masa sakit kepala itu menyebabkan sye rase seperti berpusing2 smpai sye sukar untuk berdiri dan hnye terbaring serta ada penglihatan menjadi gelap..
    apa yang harus sye lakukan?? adakh perkara ini akn berlarutan smpai bila-bila?

  • MyAvatars 0.2
    28
    Rawatan Mahsuri
    November 15th, 2010 14:56

    PROMOSI ULANG TAHUN KE 7- bagi mereka yang ingin mendapat perkhimatan kami- Terapi Saraf + Ubat =RM 50 sahaja ( Harga biasa RM 115 )

  • MyAvatars 0.2
    29
    wan
    November 23rd, 2010 19:58

    kepada ida…nak tyne ckit apekah tanda2 arwah lagi ea..dier cerita penyakit dier cmner ea??leh terang lebih detail x??

  • MyAvatars 0.2
    30
    penyakit
    December 15th, 2010 09:03

    Faktor paling Utama yang menyebabkan penyakit datang adalah:

    1. Selalu menyebut sakit.
    2. Selalu menyeru sakit.
    3. Selalu mendoakan orang lain sakit.
    4. Selalu mengutuk orang sakit itu dan sakit ini.
    5. Selalu menduga orang tu sakit, aku sakit padahal tak sakit.
    6. Selalu tengok orang sakit dan suka pula tengok pastu buat geli-geli.
    7. Selalu anggap orang yang sakit tu nak mati.

  • MyAvatars 0.2
    31
    aisyah
    December 22nd, 2010 22:21

    salam…saya juga selalu kena migrain…dah bbrpa tahun sejak sekolah menengah lg..buat masa ni saya jarang makan ubat, tp bila terasa sakit saya akan mandi basahkan rambut, lepas tu akan tidur dlm keadaan berpeluh..ada masanya ianya berkesan namun adakalanya tidak.kdg2 saya amalkn cara yg sama tp turut mengambil sejenis ubat jika rasa sakitnya sgt teruk.w/pun mengambil ubat migrain, namun kesannya masih lambat, saya tetap perlu tidur lbh kurang 3-4 jam.
    adakah ubat berbeza mengikut tahap kesakitan seseorang?
    adakah migrain juga blh menyebabkan penyakit yg lbh teruk seperti barah otak?

  • MyAvatars 0.2
    32
    asri
    January 4th, 2011 02:25

    Assalamualaikom… masalah saya apabila datang migrain saya mesti muntah, walaupun perut kosong. Mata kanan saya akan berair dan merah. Kepala di sebelah kanan saya rasa seperti ada LINTAH sedang menyedut di urat,… sakit yang amat sangat.. ubat langsung tak berkesan…

  • MyAvatars 0.2
    33
    wawa
    January 12th, 2011 08:16

    salam…saya mengalami sakit kepala yang membuatkan mata saya sakit sangat dan berdenyut umpama sakit ne menarik urat mata…kalau nk lihat something tu..mcm mata ne ada terlindung di bahagian tepi..nmpak mcm warna hitam je….sakit ini tidak datang dengan kerap..hanya 2 3 kali dalam setahun…sekali datang memang sakit sangat2…apa yang perlu saya buat??

  • MyAvatars 0.2
    34
    Ruhani
    January 15th, 2011 14:28

    saya pun migrain juga,mkn ubt vasograin.. kadang bgus ,kdang x, skrg da 10 hari, dulu je selalu dtg..skrg da dekat setahun bru dtg balik, sakit dari atas kepala smpai bawah leher sebelah kiri,kadang kedua belah.. rasa nak muntah , mata sakit.takde ke ubt yg betul2 dpt hentikan migrain ni? seksa menanggung bb tak dpt buat apa, asyik pikir sakit je.. sapa ada pengalaman supaya sembuh, tolong kongsi..??

  • MyAvatars 0.2
    35
    nurul izzati
    January 17th, 2011 18:39

    salam..saya ada sakit kepala dekat bhgian belakang kpla hngga kat tengkuk?

  • MyAvatars 0.2
    36
    anie
    January 21st, 2011 17:34

    salam, masalah saya ialah di pangkal kanan belakang kepala saya seperti berbunyi, memang sakit dan berdenyut. gangguan ini terjadi sejak awal tahun lepas. penglihatan saya juga brtambah kabur. kekadang terasa pening dan terasa seolah-olah berpusing. Apabila sakit, mata saya tidak boleh melihat benda di tv atau laptop yg sedang bergerak kerana terasa loya dan terlalu pening. saya juga sekarang tgh mengandung 3 bulan.
    Persoalan saya , kenapa hal ini bole berlaku?? ianya terlalu mengganggu kehidupan saya sehari-hari.

  • MyAvatars 0.2
    37
    zhizhi
    February 25th, 2011 21:49

    salam masalah saya ialah saya selalu pening kepala kadang2 sebelah je kadang2 keseluruhan kepala, n tangan kiri rasa kebas2……umur baru 27..bila pening rasa mual n muntah.
    apakah yang sedang berlaku?

  • MyAvatars 0.2
    38
    ety
    March 17th, 2011 20:54

    sy seorg guru..sy sering mengalami migrain.selalu sakit di bhgn kiri kepala dan sebelum kepala sy sakit, sy akan melihat garis-garis yang agak memedihkan mata sehingga menyebabkan sukar untuk melihat..apakah jenis migrain yang sy alami dan adakah migrain ini berbahaya?

  • MyAvatars 0.2
    39
    siti fatimah
    May 19th, 2011 00:07

    salam..saya menghidap migrain sejak form 2 dan kini sudah berumur 35 tahun.. kblkgn ini sy sakit kepala hampir setiap bulan, dan setiap kali kena mc 2 hari..saya seolah2 melihat fatamorgana/metafora..jika migrain menyerang mata sampai tak boleh nak buka.. sekrg doc bagi caffox.. entah bilalah penyakit ni nak baik..

  • MyAvatars 0.2
    40
    nurreen mawaddah
    June 7th, 2011 14:15

    salam..
    sye s’org plajar form 5,,sye sering sakit kapala yg amat sgat smpai satu saat berasa loya shgga muntah2,bila dtg klinik dktor hanya bagi ubat migrin saja,kdg2 seblum migrain dtg,sye akan berasa kebas2 dbhgian tgn dan kaki dan terasa sakit juga,dan sjak kbelakangan ini sye sring lupa apa yg tlah dan sepatutnye sye buat.nak tanye,sakit migrain sye ini teruk ke dan sbnarnye sye ada penyakit lain k yg lbih teruk?utk pgtahuan,sye jg sring kali pitam dan selalu hampir pengsan..

  • MyAvatars 0.2
    41
    nurreen mawaddah
    June 7th, 2011 14:28

    nak tanye juga,,kenapa bila sye kena migrain,sakit tu rasanye sampai ke leher?sye ada penyakit lain k?

  • MyAvatars 0.2
    42
    mariana mohamad
    June 13th, 2011 10:01

    Assalamuaalaikum,

    Sya baru sje sekarang rase mcm tahap migrain tanpa aura….
    tpi slalo gak rase loya dan kebas2 sblum nak pening pale 2…
    nak tnye ape cara utk mengtasi sakit nie yer..nak akte stress di opis tak juga sbb opis saya oke, saya merupkn pljar parttime tpi xpnh rase terbeban ngn pelajran.. buntu….

  • MyAvatars 0.2
    43
    sca
    October 13th, 2011 17:46

    sye bru brumur 18 thn..sye sllu skit kpala..rsa skit 2 smkin kuat klu diganggu dgn bnyi bsing..tlga & mta sye trut skit jga klu tym skit kpala 2 dtang..ini mgganggu aktiviti & mood sye..WHAT HAPPEN 2 ME???

  • MyAvatars 0.2
    44
    nia
    December 8th, 2011 14:11

    salam .
    saya tak tahu saya mngalami migrain atau tidak . tapi kadang-kadang saya mngalami kesakitan dibahgian kanan kapale rase macam berdenyut-denyut ditempat tersebut , saya jgk ternampak bayangan bergaris- garis bile kepala saya sakit . berasa sangat loya, muntah dan terlalu sensitif pada cahaya dan bunyi . kadang-kadang jugak penglihatan saya akan mnjadi kabur bile kepale saya sakit .

  • MyAvatars 0.2
    45
    syira
    March 25th, 2012 12:25

    salam..sy dah rasa sakit kepala ni sejak umur 16.tp x pernah jumpa doktor..
    sampai umur 20 tahun( tahun lepas,skrg 21) saya ada jumpa doktor.simptom severe,local n speak sy ada alami. yang lain takde pulak..doktor tu sahkan migrain,tp saya ragu2. sbb sy beritahu doktor kalau tidur pun migrain saya tak hilang sakitnya,still ada bila bangun.tp yang doktor tu bgatu normally migrain akan hilang bila tidur.dan mefenamic acid yg doktor bagi pon tak dapat hilangkan sakit ni. seminggu sy akan rasa sakit ni dalam 5-6 kali.bergantung dengan aktiviti harian. sy masih belajar,kalau sibuk atau stress sakit ni akan datang.

  • MyAvatars 0.2
    46
    eyzza
    April 20th, 2012 20:13

    saya berumur 30 thn..sy dpt migrain dh lama..ms study dulu,sya tidak tahu,itu migrain..saya igtkan sakit kepala biasa..tp slps dh kj,sakit migrain semakin teruk,doktor juga sahkan saya mempunyai migrain yang teruk.kadang2,lai=u migrain datang,satu kerja pun saya xdpt buat.wapun saya tido,kesakitan tidak akan hilang,.ia akan hilang,jika saya mkn ubt tahan sakit.,jikalau lambat saya makan ubt,kesakitannya juga lambat hilang..tp sejak2 akhir2 migrain sya semakin menjadi2..saya risau jika kerap makan ubt,kesan lain pulak yang terjadi.

  • MyAvatars 0.2
    47
    nursurihati
    December 12th, 2012 23:42

    salam. saya berumur 44 tahun. saya mengidap migrain since form 5.setiap bulan kena attack paling kurang 3 – 4 kali. tapi itu dulu. bila saya berkahwin, masa mengandung 1 – 5 bulan , itu lah masa yang teruk kena seran.g migrain. Allah saja yg tahu betapa seksa nya sakit migrain yg berterusan 4-6 hari. sehari dua je baik, lepas tu kena attack lagi. anak saya 8 orang semuanya dan alhamdullillah, sihat dan selamat. selama umur makin bertambah , kerap pula serangan migrain. saya makan ubat yg disyorkan oleh doktor pakar yg merawat saya masa kerja dulu sebagai staffnurse. saya resign selepas melahirkan anak ke2 atas sebab susah nak cari orang nak jaga anak. jauh dari keluarga pulak. ubat yang saya ambil ialah imigran sumatriptan 50mg yg dijual difarmasi.lepas makan ubat tu , ambil masa sejam, utk lega . tak tahulah sampai bila saya terpaksa berlanggan dgn ubat ni. dah lah harganya mahal. tidak terdapat di hospital, kecuali di hospital2 besar(kuching,miri sibu etc).

  • MyAvatars 0.2
    48
    Muhammad Akbar bin Abdullah
    July 29th, 2015 14:39

    Artikel yang menarik mengenai penyakit migrain. Kebanyakan kes migrain memerlukan pesakit mendapatkan khidmat doktor untuk melegakan sakit kepala.

What Do You Think?

41,847 views
Close
E-mail It