Apa Itu Tinggi Kolestrol?

Masih terngiang-ngiang gelak ketawa arwah Mohammad Aidil. Hampit semua pekerja HID Global masih lagi merasakan akan kehilanggannya. Dari postmortem yang di buat oleh Doktor, dia mengesahkan Arwahnya ada Kolesterol yang tinggi di dalam darah.

Kolesterol yang tinggi di dalam darahnya telah menyebabkan arteri ke jantungnya tersumbat. Ini menyebabkan serangan jantung ke atas dirinya. Wah, rupanya-rupanya kandungan kolestrol di badan Arwah tinggi yang menyebabkan ini semua berlaku. Nampak sihat, badan kurus dan aktif bersukan tetapi kolestrol tinggi.

Apa itu kolestrol tinggi ya?

Kolestrol yang tinggi di dalam badan adalah tidak elok untuk kesihatan kita. Setiap manusia mempunyai kolesterol di dalam badan. 80% kolesterol berada di dalam badan kita dan 20% lagi di hasilkan melalui pemakanan kita. Terdapat 2 jenis kolesterol dalam tubuh badan :

a) LDL ( Lipoprotein low-density ) -Jika tahap LDL di dalam badan berlebihan, ia boleh menyekat arteri daripada menyalurkan darah yang cukup kepada jantung anda. Tahap LDL yang baik adalah di bawah 100mg.

b) HDL ( Lipoproteins high-density ) -HDL pula ialah sejenis kolesterol ynag membantu membersikan lebihan LDL di dalam darah dan menyekat daripada menyekat saluran arteri ke jantung.

Anda tidak akan berasa sakit jika mempunyai kolesterol yang tinggi. Tetapi jika kolesterol sudah menyekat saluran arteri dan aliran darah ke jantung ataupun ke otak sudah pun tersimbat, ia boleh menyebabkan serangan jantung ataupun strok. Antara simptom-simptom seseorang itu mempunyai kolesteroal yang tinggi adalah badan cepat penat, sakit di ulu hati dan mengantuk. Antara sebab-sebab yang boleh menyundang lebihan kolesterol dapam badan adalah :

a) Faktor genetik ataupun latar belakang keluarga yang mempunyai kolesterol yang tinggi.

b) Tidak bersenam atau melakukan aktiviti yang sihat

c) Pemakanan – Lebihan lemak dan karbohidrat (nasi, snack, mie, roti )dalam badan boleh menyumbang kepada kolesterol yang tinggi dalam badan.

d) Faktor Umur – Setelah umur mencapai 20 tahun ke atas, secara semulajadinya tahap kolesterol di dalam badan akan naik. Ini berlaku secara semulajadi.

Banyakkan makan makanan yang mengandung Fitosterol kerana fitosterol akan menyingkirkan kolesterol mendap pada saluran arteri anda:

Aku mengingatkan diri aku dan rakan supaya terus menjaga kesihatan. Pergi buat pemeriksaan doktor jika perlu. Mintak nasihat doktor yang bertauliah. Di harap info ini boleh di jadikan panduan kepada kita semua. Insyallah.

Technorati ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

One Response to “Apa Itu Tinggi Kolestrol?

  • MyAvatars 0.2
    1
    eddy boer
    February 3rd, 2011 14:38

    saya mengalami sesak nafas 3 hari ber turut2,setelah di check ke klinik Dr mengdionasa paru2 saya terendam lendir,saya memang mengalami penebalan jantung(cardio megali)Dr memberi suntikan antibiotik, dan bantuan oksigen tapi ampai sekarang sesak nafas belum hilang…….

What Do You Think?

5,438 views
Close
E-mail It