What is this? From this page you can use the Social Web links to save Anda penghidap Pundi Hempedu? to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
April 09, 2009

Anda penghidap Pundi Hempedu?

Posted in: rawatan

Adakah anda tahu apa itu pundi hempedu?Bagi yang tidak tahu disini saya jelaskan pundi hempedu adalah kantung berbentuk buah pir yang bersaiz bola golf yang terletak di bawah bahagian kanan hati.Ia berfungsi untuk mengumpul dan memekatkan hempedu yang tugasnya untuk mencernakan lemak di dalam tubuh.Hempedu berwarna kuning dan ia dihasilkan dalam hati dan akan disimpan sementara di dalam pundi hempedu.

Terdapat berbagai faktor yang membolehkan seseorang itu menghidap penyakit pundi hempedu.Salah satunya akibat kegagalan tubuh memproses kolestrol dan juga disebabkan pundi hempedu dijangkiti kuman.Antara orang yang berisiko mendapat penyakit ini adalah wanita didalam usia 40 an, wanita yang selepas berkahwin dan juga wanita yang mengandung, wanita yang mengunakan terapi hormon dan yang mengunakan pil pencegah hamil, lelaki dan wanita yang terlebih berat badan,mereka yang makan produk tenusu dan makanan berlemak berlebihan dan faktor keturunan.

Pubnidi hempedu yang bermasalah berpunca dari kehadiran kalkulus hempedu yang terbentuk apabila cecair kimia yang ada dalam pundi hempedu tidak seimbang dan mengakibatkan  campuran kimia tadio menjadi pejal atau endap.Lama kelamaan endapan ini akan membesar dan menghalang hempedu daripada pundi hempedu ini akan menjadikan pundi membengkak dan akibat penuh maka pengaliran akan berlaku dan pundi hempedu akan terdedah dengan jangkitan kuman.

Antara simptom-simptomnya adalah rasa sakit menusuk di bahagian kanan atau tengah abdomen biasanya berlaku selepas makan terutama selepas makan makanan yang berminyak.Sakit tadi akan merebak ke belakang atau kehujung bahu diikuti dengan rasa mual, muntah , demam atau penyakit kuning.

Technorati , , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: Anda penghidap Pundi Hempedu?