What is this? From this page you can use the Social Web links to save HAEMOPHILIA @ Hemofilia to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
July 17, 2011

HAEMOPHILIA @ Hemofilia

Posted in: rawatan

Hemofilia – Punca dan Tanda-tanda hemofilia
Hemofilia adalah gangguan pendarahan genetik yang hampir selalu berlaku pada lelaki. Seseorang yang mempunyai penyakit darah apabila dia mewarisi masalah tersebut dengan faktor-faktor pembekuan darah tertentu, menjadikan mereka tidak dapat berfungsi dengan baik. Faktor-faktor pembekuan darah yang diperlukan untuk membantu pendarahan berhenti selepas luka atau kecederaan dan untuk mencegah pendarahan spontan. Gen hemofilia boleh mengandungi banyak kesilapan yang berbeza, membawa kepada darjah yang berlainan daripada yang tidak normal dalam jumlah faktor pembekuan yang dihasilkan.Penyakit darah ini boleh diwarisi sepanjang hayat yang boleh membuatkan ketidakstabilan, di mana darah yang membeku akan mengambil masa yang panjang untuk pulih malah mencederakan kanak-kanak dan boleh menyebabkan pendarahan spontan ke dalam sendi dan otot untuk pesakit yang terjejas teruk. Ia didapati kebanyakannya dalam lelaki, tetapi diwarisi dari pembawa wanita.

Punca-hemofilia

Seorang lelaki yang mempunyai gen tidak normal pada kromosom X itu akan mempunyai hemofilia. Perempuan mesti mempunyai gen tidak normal di kedua-dua kromosom X itu mempunyai penyakit darah; ini sangat jarang berlaku. Penghantaran gen ini ke dalam akaun anak-anak untuk 70% daripada kes-kes hemofilia. Baki 30% berlaku dari perubahan secara spontan di dalam gen-gen yang bertanggungjawab menyebabkan hemofilia.Malah hemorrhages di dalam otak selalunya tidak mempunyai sebab yang jelas. Hemorrhages otak adalah punca utama kematian akibat pendarahan dalam hemofilia. Oleh itu, adalah penting untuk mengenali tanda-tanda pendarahan otak dengan cepat.

Jika bapa yang mempunyai penyakit darah, tetapi ibu tidak membawa gen, maka tiada seorang pun anak-anak akan mempunyai penyakit ini, kerana mereka mendapat salah satu X normal dari ibu mereka, tetapi semua anak-anak perempuan akan menjadi pembawa kerana mereka menerima satu X normal kromosom dari ibu dan satu kromosom X yang tidak normal dari bapa.

Lelaki dan wanita masing-masing mempunyai 23 pasang kromosom (disebut:

Kro-muh-soamz). Wanita mempunyai dua kromosom X, lelaki ada satu X dan satu kromosom Y.. Hemofilia adalah gangguan yang berkaitan X-genetik, yang bermakna bahawa ia diturunkan daripada ibu kepada anak pada kromosom X. Jika ibu membawa gen hemofilia pada salah satu kromosom X beliau, setiap anak-anaknya akan mempunyai peluang 50% mempunyai hemofilia.

Hemofilia adalah gangguan yang diwarisi yang hampir secara eksklusif di kalangan lelaki. Wanita jarang mempunyai penyakit ini tetapi adalah pembawa yang boleh lulus syarat kepada anak-anak lelaki mereka.

Gejala-hemofilia

Sakit sendi dan bengkak, sering berlaku di lutut dan siku. Pendarahan atau pendarahan yang berlangsung selama masa yang panjang, dari kemalangan atau kecederaan lain. Permulaan pendarahan mungkin tertunda.

Dalam kira-kira 30% daripada kes-kes tidak ada sejarah keluarga daripada penyakit darah. Kes-kes ini adalah hasil daripada gen yang bertanggungjawab untuk menghasilkan faktor VIII atau IX mutasi secara spontan, sama ada dalam sperma lelaki atau telur wanita. Gen mutasi sering rosak, jadi jika sperma atau telur dengan gen mutasi disenyawakan, kanak-kanak itu mungkin mempunyai penyakit darah.

Pendarahan masalah yang paling biasa seseorang yang mempunyai penyakit darah yang teruk adalah pendarahan ke dalam sendi (haemarthrosis), sering tanpa kecederaan. Pendarahan biasanya berlaku pada satu sendi pada satu-satu masa. Pendarahan boleh membangunkan apa-apa pada sendi, tetapi lutut, siku dan buku lali yang paling sering terjejas. Kadang-kadang satu sendi tertentu, dipanggil sendi sasaran, akan cenderung untuk berdarah paling kerap. Satu lagi gejala yang biasa penyakit darah pendarahan ke dalam otot (hematoma), yang boleh ringan atau teruk.

Rawatan Alternatif

Rawatan Alternatif Mahsuri dapat membantu menyelesaikan masalah darah tersumbat ini dengan Terapi Saraf. Segera hubungi di talian 03 9173 9786 @ 013 3712 334 Web: http://www.terapisaraf.com

Technorati , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: HAEMOPHILIA @ Hemofilia