What is this? From this page you can use the Social Web links to save KELEMAHAN DAN KELETIHAN to a social bookmarking site, or the E-mail form to send a link via e-mail.

Social Web

E-mail

E-mail It
October 22, 2015

KELEMAHAN DAN KELETIHAN

Posted in: rawatan

Kelemahan dan keletihan adalah istilah yang sering digunakan seolah-olah mereka maksudkan perkara yang sama. Tetapi sebenarnya mereka menggambarkan dua sensasi yang berbeza. Ia adalah penting untuk mengetahui apa yang anda maksudkan apabila anda mengatakan “Saya berasa penat” atau “Saya penat” kerana ia boleh membantu anda dan doktor anda mencari kemungkinan punca gejala penyakit.
Kelemahan adalah kekurangan kekuatan fizikal atau otot dan perasaan bahawa usaha tambahan diperlukan untuk menggerakkan tangan, kaki, atau otot lain. Jika kelemahan otot adalah hasil daripada sakit, orang yang mungkin dapat membuat otot bekerja, tetapi ia akan menyakitkan.
Keletihan adalah rasa keletihan atau keletihan atau keperluan untuk berehat kerana kekurangan tenaga atau kekuatan. Keletihan mungkin disebabkan oleh terlalu banyak pekerjaan, tidur, bimbang, bosan, atau kurang bersenam. Ia adalah gejala yang mungkin disebabkan oleh penyakit, perubatan, atau rawatan perubatan seperti kemoterapi. Kebimbangan atau kemurungan juga boleh menyebabkan keletihan.
Kedua-dua kelemahan dan keletihan adalah tanda-tanda, bukan penyakit. Oleh kerana gejala-gejala ini boleh disebabkan oleh banyak masalah kesihatan yang lain, kepentingan kelemahan dan keletihan boleh ditentukan hanya apabila gejala-gejala lain dinilai.
Kelemahan umum sering berlaku selepas anda telah melakukan aktiviti terlalu banyak pada satu-satu masa, seperti dengan mengambil kenaikan yang lebih panjang. Anda mungkin berasa lemah dan letih, atau otot anda mungkin sakit. Sensasi ini biasanya hilang dalam masa beberapa hari.
Dalam kes-kes yang jarang berlaku, kelemahan otot umum mungkin disebabkan oleh masalah kesihatan yang lain, seperti:
Satu masalah dengan mineral (elektrolit) didapati secara semula jadi dalam badan, seperti tahap rendah kalium atau natrium.
Jangkitan, seperti jangkitan saluran kencing atau jangkitan pernafasan.
Masalah dengan kelenjar tiroid, yang mengawal selia cara badan menggunakan tenaga.
Tahap tiroid yang rendah (hipotiroidisme) boleh menyebabkan keletihan, lemah, lesu, berat badan, kemurungan, masalah ingatan, sembelit, kulit kering, alahan kepada sejuk, kasar dan rambut menipis, kuku rapuh, atau warna kekuningan pada kulit.
Tahap tiroid tinggi (hyperthyroidism) boleh menyebabkan keletihan, berat badan, meningkatkan kadar jantung, toleransi terhadap panas, berpeluh, cepat marah, kebimbangan, kelemahan otot, dan pembesaran tiroid.
Sindrom Guillain-Barre, gangguan saraf yang jarang berlaku yang menyebabkan kelemahan di kaki, lengan, dan otot lain dan tidak boleh maju untuk melengkapkan lumpuh.
Myasthenia gravis, gangguan kronik yang jarang berlaku yang menyebabkan kelemahan dan keletihan otot .
Kelemahan otot yang perlahan-lahan semakin teruk memerlukan lawatan ke doktor.
Kelemahan otot secara tiba-tiba dan kehilangan fungsi dalam satu kawasan badan boleh menunjukkan masalah yang serius di dalam otak (seperti strok atau serangan iskemia sementara) atau saraf tunjang atau dengan saraf tertentu di dalam badan.
Technorati , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


Return to: KELEMAHAN DAN KELETIHAN