Masalah Jika Terlalu Menghadap Komputer Terlalu Lama

Pada mereka yang selalu mengunakan komputer atau yang memang kerja seharian nya memerlulakan dia menghadap komputer lebih dari 12 jam sehari, berhati- hatilah kerana mungkin akan mengalami masalah  CVS  atau Computer Vision Syndrome atau sindrom penglihatan komputer.Cvs ini menjadi maslah besar pekerjaan kerana ia menghabiskan banyak belanja.CVS ini dialami oleh pengguna komputer yang disebabkan oleh monitor.

Mereka yang mengalami CVS ini akan mengalami simptom- simptom seperti mata pedih,nyeri kepala dan organ -organ lain yang kerap digunakan semasa bekerja di hadapan komputer.Kemungkinan simptom ini adalah kerana terlalu lama menghadap monitor komputer.CVS ini juga akan menyebabkan mata merah dan kering atau bagi mereka yang memakai kanta lekap mereka akan merasa mata pedih,berair, kering dan tidak selesa terutama bekerja di dalam bilik atau pejabat yang berhawa dingin.

Selain mereka juga akan berasa nyeri pada daerah leher atau punggung akibat posisi duduk yang salah seperti selalu membongkok atau duduk yang tidak betul.Biasanya dilakukan apabila menaip di hadapan komputer.Kajian dilakukan dan sekitar 75 peratus pengguna komputer melaporkan mengenai masalah mata terutama mata yang merah dan pedih.39 peratus pula dilaporkan memiliki penglihatan yang kabur.

Oleh itu bagi pengguna komputer cuba elakkan dari mengunakan komputer terlalu lama dan cuba rehatkan mata anda selepas sejam mengunakan komputer bagi mengelakkan mata anda dari parah dan menghadapi masalah penglihatan yang serius.

Technorati , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

8,474 views
Close
E-mail It