Pengetahuan Mengenai Penyakit Gout

Gout adalah penyakit yang sering dihidapi kebanyakannya oleh kaum lelaki dan perempuan yang sudah putus haid atau menopause juga berisiko mendapat penyakit gout ini tetapi risikonya tidaklah sebesar kaum lelaki.

Tanda-tanda atau simptom yang menunjukkan penyakit gout mungkin menyerang anda adalah anda mungkin terasa sakit pada sendi terutamanya di sendi ibu jari kaki,lutut dan pergelangan kaki.Apabila disentuh sendi itu akan sakit dan di ikuti oleh demam yang menggigil akibat kesakitan yang teruk.

Penyakit Gout ini terjadi akibat dua faktor iaitu asid urik yang berlebihan di dalam badan dan kedua asid urik yang tidak dibuang dengan berkesan di dalam badan.Oleh kerana asid urik berlebihan akan menyebabkan ia membentuk jarum jarum kristal di sendi sendi dan sakit serta ia juga akan membentuk di tempat lain juga akhirnya akan menyebabkan batu karang dalam buah pinggang.

Ketidakseimbangan asid urik ini juga mungkin disebabkan faktor keturunan, memakan makanan yang kaya purin,obesiti,pengambilan alkohol yang berlebihan,kerosakan buah pinggang dan pengambilan ubat ubatan tertentu seperti diuretik dan aspirin.

Tanda atau simptom penyakit gout menyerang

-Terasa sakit sendi secara tiba-tiba terutama di bahagian ibu jari kaki, lutut dan pergelangan kaki
-Sendi menjadi bengkak,kaku serta panas dan merah serta merta apabila disentuh dan menyebabkan pesakit demam
-Benjolan akan di dapati dekat sendi dan cuping telinga disebabkan timbunan asid urid yang mungkin kelihatan seperti kapur
Bila serangan gout akan berlaku?

Serangan gout ini boleh berlaku secara tiba- tiba dan tanpa sebab yang ketara tetapi keadaan tertentu juga boleh menyebabkan ia berlaku iaitu kekurangan air di dalam tubuh apabila makan berlebihan, minum air yang beralkohol,kecederaan pada sendi dan juga setelah pembedahan.Serangan tiba-tiba akan lebih ketara apabila tengah malam iaitu pesakit akan rasa sejuk seperti disiram air sejuk di tempat yang sakit dan akan menyebabkan mengigil dan demam dan ini akan berlaku seminggu dua minggu dan kemudian akan berhenti sendiri rasa sakitnya tetapi bukan bermakna sembuh tetapi jika tidak diubati sakit ini akan kembali menyerang kembali dan serangan yang kerapa kali di bahagian sendi akan merosakkan sendi serta fungsinya.

Penyakit Gout ini sering terjadi kepada lelaki yang berusia 30 tahun ke atas dan perempuan juga boleh mengalami masalah ini terutamanya selepas putus haid.Dan faktor keturunan juga memainkan peranan dalam risiko mendapat penyakit ini.

Technorati , , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

7,490 views
Close
E-mail It