Mengatasi Sakit Kepala

Oleh : Rawatan Alternatif Mahsuri

Merupakan satu bebanan yang berat bila seseorang mengalami masalah sakit kepala kerana ia menganggu sistem pemikiran dan penyeimbangan diri.Ini semuanya berpunca dari banyak kemungkinan dan sebahagiannya
- Tekanan yang berat
- Tidur yang kurang dari 8jam
- Tidur pada waktu yang bertentangan ( lebihkan pagi dari malam )
- Melengahkan waktu makan

Yang diatas mungkin sebahagian yang di kategorikan namun hakikatnya sekiranya terlebih tidur juga boleh membawa kesan pada bahagian kepala.Di bahagian kepala mengandungi saraf yang penting seperti saraf otak yang berfungsi untuk melaraskan dan mewaraskan setiap tindak tandukl manusia seharian dan otak jugalah banyak digunakan setiap saat kehidupan manusia.

Oleh itu pemikiran juga perlukan berehat untuk mendapatkan ketenangan dalam semua aspek terutamanya dari sudut kehidupan.Sakit kepala sememangnya amat bersangkut paut dengan sistem pemikiran dan punca sakit kepala juga dari tugasan yang banyak menggunakannya.Bukan itu sahaja sakit kepala juga boleh terjadi sekira seseorang yang mengalami masalah mata dengan membaca di suasana gelap sehingga menjadi beban  di pemikiran.

Sakit kepala boleh di atasi bila seseorang itu
- Menepati masa tidur
- Makan yang cukup
- Mencari masa untuk rehat seketika

Dengan cara begini sekurang-kurangnya dapat mengelakkan masalah sakit kepala.Ada juga yang mengalami sakit kepala kerana beremosi yang tiada jalan yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu tekanan.Sememangnya tidak dinafikan dengan keadaan serba moden ini membuatkan ramai yang terleka dengan kepentingan diri sendiri sehingga bila dah merasakan sakit baru mengerti istilah berehat.

Sakit kepala juga boleh membuatkan seseorang itu mengalami
- migrain
- Tekanan darah tinggi
- Letih
- Lenguh badan

Bagaimana pun tindakan awal perlu diambil agar kesihatan stabil sediakala dan janganlah bermain tarik tali lagi dengan diri sendiri ketika telah merasakan kesakitan kerana di situ akan membawa padah.Ingatlah “Jalan keluar datang bila kita berusaha untuk mencarinya” selagi di izikan ALLAH.

Technorati , , , , , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

3 Responses to “Mengatasi Sakit Kepala

 • MyAvatars 0.2
  1
  tawau gurlz
  January 25th, 2011 08:52

  sy sslu skit kpla…skt yg tramat sngt n berdnyut2…..sy nk taw ade kah sy hdp migrain ke atau hdap skit laen???wktu sy umo 6 thun,kpla sy pnh kna jahit….kgkdg ble skt pala 2 dtg….skit kt yg pnh kna jhit 2….nie ke effect dier??/hurmmm……..sy nk pnh lgi laa wat ape2 pemeriksaan…..blh jelaskn x hal nie??sy bmbng..

 • MyAvatars 0.2
  2
  ainursari
  June 20th, 2011 21:13

  bagus gak..leh sya wat rujukan kt sini…

 • MyAvatars 0.2
  3
  ainursari
  June 20th, 2011 21:15

  sya memang slalu skit kpala..belakang sebelah kiri..
  apakah itu migrain?
  klau skit lak..spai seminggu..msih x sembuh2 lg…

What Do You Think?

10,680 views
Close
E-mail It