Kesan Dan Akibat Tekanan Hidup

Oleh : Rawatan Alternatif Mahsuri

Di dalam sesebuah kemodenan memang tidak dinafikan bahawa ada yang perit perlu dilalui dalam kehidupan terutamanya ingin melayari keperluan dan memenuhi kehendak.Adakalanya dengan sibuk mengejar kesibukan dan berpusu-pusu mencari nafkah ada yang terleka tentang minda dan emosi.Walaupun kehidupan semudah dihujung jari hanya klik dan swipe untuk menjalankan traksaksi komitmen tetapi masih ada yang tertekan kerana kecuaian dalam menyelesaikannya ketika ada.Apabila jiwa semakin terganggu ia akan mempengaruhi semua sudut dan tekanan hidup terus menghimpit.

Hakikatnya banyak yang boleh dikaitkan dengan tekanan hidup terutamanya tentang ekonomi yang seperti di atas paling mudah dialami oleh masyarakat kini.Banyak faktor yang boleh membuatkan seseorang tertekan tanpa ada pengawalan diri sehingga semakin hari semakin tidak ceria dan seronok.Dengan sifat tidak boleh melihat orang lain lebih dari diri sendiri itu adalah salah satu sifat yang hampir kepada tekanan kerana memaksa diri untuk mencari sumber kewangan walaupun tahu tidak berkemampuan.

Menurut kajian kami tekanan itu juga boleh wujud sekiranya kurang sokongan orang terdekat dalam usaha untuk mara ke hadapan demi mencari kejayaan.Ini mungkin berpunca dari ketidak kepercayaan seseorang hanya kerana kenangan yang mempamerkan kelemahan ketika dulu.Namun mereka tidak mengerti bahawa manusia boleh berubah dengan sekelip mata sahaja dan jika perlu kita harus menghulurkan bantuan dari sudut kemampuan walaupun hanya nasihat.keadaan ini boleh berkurangan kalau membuangkan sifat “bantah sebelum mula”.

Tekanan akan mempengaruhi seseorang melakukan sesuatu perkara yang tidak waras untuk mendapatkan sesuatu seperti :-

-Membunuh
-Amuk
-Memukul/mendera
-Merogol
-Mencuri

Perkara diatas mungkin akan terjadi bila perasaan yang bermaharajalela dalam membuat keputusan kerana ketika itu pemikiran tidak dapat berfungsi untuk mencari jalan keluar yang terbaik disebabkan terhimpap dengan berbagai masalah.Adakalanya sesetengah melepaskan tekanan kepada orang lain seperti membebel dan mencari kesalahan disekelilng agar dapat melepaskan geram dihati.Untuk apa kita gembira kalau orang disekeliling menderita dengan sifat yang dikatakan tidak senonoh.Malah ada juga yang bercerita kepada kami bahawa dia terlalu tertekan untuk balik kerumah kerana tidak sanggup dengar ibu dan ayah yang sering bertengkar walaupun perkara dan topik pada mulanya hanya kecil sahaja.

Sifat-sifat yang boleh kita kenal pasti seseorang hadapi tekanan di peringkat awal :-

-Membebel
-Berdiam / Menyendiri
-Memprotes
-Marah yang keterlaluan
-Panas baran

Cara paling mudah untuk mengawal tekanan atau emosi ini haruslah sentiasa bersifat

-Berlapang dada dalam sesuatu masalah supaya jalan tenang dijumpai.
-Elakkan dari memaksa diri dan cuba tahu dimana kemampuan diri agar tiada yang terganggu.
-Banyakkan berdoa memohon pertunjuk dari ilahi dan bersulamkan usaha yang sihat.

Dengan zaman sekarang memang mudah untuk mendapatkan tekanan yang mungkin disebabkan cara hidup yang inginkan kelebihan tanpa memikirkan kelemahan.Memang tidak dinafikan ramai yang tidak sukakan kelemahan kerana ia akan membuatkan tiada kemajuan.Namun lakukanlah yang terbaik dengan sama adil pada ruangan minda dan emosi agar ketenangan bersama didalam kemajuan.

“Jangan lalai ketika mencari sehingga kecundang sebelum penamat”
“Mara dengan ketabahan agar muncul kejayaan bersama senyuman”
“Peduli apa yang dikatakan asal tahu dimana arahnya”

Technorati , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

2 Responses to “Kesan Dan Akibat Tekanan Hidup

What Do You Think?

10,357 views
Close
E-mail It