TIP-TIP PEMAKANAN SIHAT

1. Jangan makan sehingga kenyang.Sebaik-baiknya,berhenti sebelum kenyang.Adalah lebih baik minum segelas air suam sebelum anda mula menikmati makanan.Makan sehingga kenyang akan mengakibatkan kalori tersisa dan tersimpan sebagai lemak di tubuh anda.

2. Jadilah diri sendiri.Jangan cuba meniru orang lain.

3. Rancang program diet mengikut kemampuan diri.Jangan mensasarkan target yang terlampau tinggi.Tentukan target untuk berat badan ideal anda.Cuba turunkan satu kilogram setiap minggu

4. Makanlah saat anda lapar sahaja.Setiap kali anda hendak mula makan tanyalah pada diri sendiri apakah anda benar-benar memerlukannya.

5. Jangan makan sewaktu anda hendak mula tidur.Tubuh akan menyimpan sebagai lemak.makanlah ketika anda masih aktif,ini kerana makanan yang dimakan itu akan dibakar menjadi tenaga.

6. Olahraga teratur juga banyak membantu anda untuk membakar kalori.Janganlah cemas menghitung kalori yang diambil ketika makan biarlah tubuh anda yang memutuskan bila dan berapa banyak sebenarnya yang diperlukan badan.

7. Jika anda berasa lapar dan ingin mencapai sesuatu tunggu lima minit,makanlah sekiranya selepas itu anda masih terasa lapar.

8. Jika anda makan hidangan yang besar ketika duduk jangan terus menelan makan itu.Relakkan diri anda dan kunyahlah secara perlahan hal ini membuatkan anda mendengar apa yang dikatakan tubuh anda.

9. Setelah selesai makan jangan terus duduk di meja makan anda kemungkinan akan menghabiskan makanan yang masih berbaki nanti.

Technorati , , , , , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

5,709 views
Close
E-mail It