Kaedah Pasang Pendakap

1. Pra-pendakap gigi (konsultasi)

Pakar Orthodontik akan mengenal pasti jenis rawatan yang diperlukan. Sekiranya masalah serius, bebarapa batang gigi perlu dicabut. Doktor akan melakukan ujian sinar-x gigi untuk menentukan pelan jenis rawatan. Seterusnya acuan gigi akan dihasilkan bagi kajian modul.

2. Pendakap gigi dipasang Pemakai perlu menjalani rawatan berskala setiap empat hingga enam minggu untuk melihat perkembangan rawatan. Doktor akan melakukan penyenggaraan pendakap gigi setiap kali rawatan. Ada pemakai menunjukkan perkembangan yang baik dan mereka tidak memerlukan rawatan yang lama (tidak sampai dua tahun).

Ada juga pemakai yang tidak mengambil berat menyebabkan rawatan tidak berkesan dan mengambil masa yang lebih panjang. Setiap rawatan hanya mengambil masa 10 hingga 15 minit.

Ketika pemakaian pendakap gigi, pemakai perlu menjaga kebersihan mulut dengan baik. Mereka perlu memberus setiap kali selepas makan dan mengamalkan diet rendah gula.

3. Selepas pemakaian

Apabila doktor menentukan susunan gigi telah rata, pendakap gigi akan dibuka. Ada pemakai memerlukan masa tidak sampai dua tahun dan ada juga sehingga tiga tahun bergantung juga kepada umur. Selepas pendakap gigi ditanggalkan, mereka perlu memakai retainer. Dr. Fatimah menyarankan pemakaian retainer 24 jam untuk enam bulan pertama. Selepas itu, mereka hanya perlu memakai pada waktu tidur.

“Pemakaian retainer bergantung kepada doktor, saya lebih gemar menyuruh memakai seumur hidup untuk kesan yang lebih baik,” katanya.

Menurut beliau lagi, terdapat kes masalah susunan gigi berulang disebabkan keengganan memakai retainer.

Masalah rahang serius

Dr. Fatimah berkata, terdapat kes serius di mana individu mempunyai rahang panjang menyebabkan susunan gigi bawah mereka terkedepan.

Bagi memperbaiki masalah itu katanya, memerlukan orthognatic surgery yang melibatkan kos dan risiko lebih tinggi.

“Pembedahan jenis ini lebih rumit kerana ia melibatkan prosedur yang banyak dan boleh dianggap pembedahan plastik.

“Ia melibatkan pemotongan bahagian rahang bawah dan sangat berisiko kerana ia mempunyai kaitan dengan keseluruhan struktur wajah dan juga otak,” kata beliau.

Pengalaman memakai pendakap gigi

Model majalah dan peragaan, Sofea Nursolehhatun, mula memakai pendakap gigi lebih setahun yang lalu.

“Saya mempunyai masalah gigi atas yang sedikit jongang dan susunan gigi bawah tidak rata. Pada mulanya saya terfikir pemakaian pendakap gigi pasti menjejaskan kerjaya namun sebaliknya berasa lebih selesa dengan penampilan terkini,” kata gadis berusia 21 tahun itu.

Menurut beliau, bentuk mukanya berubah setelah memakai pendakap gigi dan dia berasa lebih yakin dengan keadaan itu.

Sofea juga kini semakin bijak memberi ‘pose’ terbaik agar pendakap gigi itu kurang kelihatan setiap kali mengadakan sesi fotografi.

“Mungkin ada yang menganggap pendakap gigi ini menjejaskan penampilan seseorang model, tetapi saya pula tidak kisah asalkan hasil nanti memuaskan hati,” katanya.

Technorati ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

4,892 views
Close
E-mail It