Kemurungan @ Depression

Apabila orang bercakap tentang kemurungan, mereka biasanya bermaksud seseorang yang merasa letih dan lesu, dan yang secara amnya telah hilang kepentingan dalam hidup. Kebanyakan orang tidak sedar bahawa terdapat banyak jenis kemurungan, seseorang boleh mengalami dengan setiap jenis, sering menunjukkan simptom yang berbeza.

Walaupun ini tidak merupakan satu senarai lengkap, di sini adalah gambaran singkat bentuk yang paling biasa berlaku bagi kemurungan.

Kemurungan yang ringan / minor adalah permulaan kategori-kurangnya teruk tertekan. Biasanya gejala-gejala tidak begitu teruk bahawa mereka mempunyai kesan besar dalam kehidupan pesakit, walaupun kemurungan masih boleh menyebabkan kesedihan dan gangguan. Ramai orang yang mengalami kemurungan yang ringan tidak pernah mendapatkan rawatan – mereka tidak percaya gejala ini cukup teruk.

Dysthymic Disorder adalah satu bentuk jangka panjang kemurungan ringan (berkekalan dua tahun atau lebih). Seperti kemurungan yang ringan, kebanyakan penghidap tidak pernah meminta bantuan kerana mereka tidak percaya gejala mereka cukup teruk. Juga seperti kemurungan ringan, gejala kemurungan dysthymic biasanya tidak memberi kesan yang besar ke atas kehidupan pesakit sehari-hari. Tetapi apabila keputusan jangka panjang kemurungan dianggap, kesannya boleh besar. Orang yang mengalami kemurungan dysthymic sering tidak ingat masa apabila mereka tidak tertekan.

Kemurungan sederhana sesuai di antara kemurungan ringan dan kemurungan utama. Simptom kemurungan yang sederhana adalah lebih teruk dan banyak daripada kemurungan yang ringan, dan mereka mula mempunyai kesan ke atas kehidupan kerja, rumah dan sosial pesakit. Walaupun kemurungan yang ringan dan kemurungan dysthymic boleh pergi tanpa disedari oleh orang lain, tanda-tanda kemurungan sederhana biasanya ketara. Jika tidak dirawat, orang yang menderita akibat tekanan perasaan yang sederhana boleh terlepas ke dalam kemurungan utama.

Kemurungan utama (juga dikenali sebagai kemurungan klinikal atau unipolar) apa yang kebanyakan orang berfikir apabila mereka rasa tertekan – individu seolah-olah telah sepenuhnya diberikan terhadap kehidupan, dan mempunyai sejumlah besar gejala-gejala yang jelas. Ia tidak mungkin bahawa seseorang yang menderita akibat tekanan perasaan utama boleh berfungsi secara normal dalam suasana kerja, sosial atau rumah – simptom mereka terlalu ketara. Bunuh diri boleh menjadi risiko besar dengan kemurungan utama, dan bantuan profesional perlu berusaha untuk merawat kemurungan.

Bipolar Kemurungan (BPD) kadang-kadang dikenali sebagai manik-kemurungan, dan dicirikan oleh pesakit mengalami perubahan mood yang besar dari sangat yakin dan bertenaga ke paras yang melampau. Kedua-dua tempoh yang biasanya berlangsung selama beberapa minggu pada satu-satu masa. Bipolar kemurungan biasanya dikategorikan kepada beberapa sub-kategori. Walaupun tiada konsensus firma kepada berapa banyak sub-kategori yang ada, empat yang paling biasa adalah Dwikutub I Disorder, Dwikutub I Gangguan, Cyclothymic Gangguan dan NOS Dwikutub.

Orang dengan gangguan bipolar I ada perubahan mood yang paling ekstrim. Mood rendah mereka boleh diklasifikasikan sebagai kemurungan utama, manakala dalam mood positif mereka, mereka boleh melibatkan diri dalam gila, aktiviti keterlaluan dan bahkan berbahaya. Dalam keadaan ini ‘mania’, mereka mungkin mengalami paranoia atau halusinasi.

Orang dengan gangguan bipolar II mempunyai tempoh mania lebih kurang ekstrem. Malah, banyak penghidap bipolar II pergi tidak dirawat kerana orang kesilapan ‘mania’ mereka fasa untuk hanya mendapat lebih kemurungan mereka. Orang dengan bipolar II tidak mengalami paranoia atau halusinasi.

Cyclothymic gangguan adalah versi yang sederhana tetapi lebih jangka panjang gangguan bipolar (biasanya berpanjangan selama dua tahun atau lebih) Seperti bipolar II fasa mania yang agak kecil, tetapi di samping itu, fasa depresif mereka tidak begitu teruk yang mereka mengklasifikasikan sebagai depresi utama. Jika tidak dirawat, kemurungan cyclothymic boleh berkembang menjadi bipolar II kemurungan.

Akhir sekali, Bipolar NOS (Not Otherwise Specified) merangkap semua kategori bagi orang-orang yang mempunyai beberapa gejala bipolar, tetapi mereka tanda-tanda tidak membenarkan orang yang hendak kemas dikategorikan dalam salah satu daripada tiga kategori yang lain. Sebagai contoh, pesakit boleh mempunyai pusingan cepat antara manik dan tahap-tahap kemurungan, atau tahap-tahapmanik tanpa tahap kemurungan.

Dysphoric Gangguan Prahaid (PMDD) adalah satu bentuk yang teruk Sindrom Prahaid (PMS) yang mempengaruhi di antara 3% dan 8% daripada wanita. Gejala-gejala kemurungan muncul di sekitar seminggu sebelum haid, dan hilang dalam masa beberapa hari awal haid.

Kemurungan selepas bersalin (selepas bersalin) boleh berlaku pada bila-bila masa dalam tempoh 12 bulan pertama selepas bayi dilahirkan. Beberapa bentuk kemurungan selepas bersalin mempengaruhi lebih 80% ibu-ibu baru, walaupun kebanyakan terbabit yang hanya mempunyai satu bentuk yang sangat sederhana kemurungan yang biasanya meninggal secara semula jadi dengan yang lain dan sokongan keluarga dan rakan-rakan. Bagaimanapun kira-kira 15% daripada ibu mendapat satu bentuk yang lebih teruk kemurungan selepas bersalin, dan seperti kemurungan utama pesakit memerlukan rawatan dan sokongan untuk mengatasi penyakit ini.

Seasonal Affective Disorder (SAD) adalah jenis kemurungan yang disebabkan oleh perubahan paras cahaya sepanjang tahun. Yang paling biasa bagi SAD disebabkan oleh paras rendah cahaya musim sejuk, tetapi satu bentuk jarang berlaku banyak gangguan yang dicetuskan oleh peringkat tinggi cahaya musim panas.

Seperti yang anda boleh lihat, kemurungan datang dalam pelbagai bentuk – setiap jenis kemurungan pencetus berbeza dan gejala yang dikaitkan dengannya, dan setiap jenis kemurungan juga memberi respons yang lebih baik kepada rawatan yang berbeza. Dengan menyedari bentuk rawatan yang berbeza kemurungan boleh diambil, anda boleh lebih bersedia untuk membantu rakan ahli keluarga.

Technorati , , , , , , ,

Hi! jika anda baru pertama kali melawat blog ini, saya galakkan anda subscribe RSS feed blog ini untuk mendapat pelbagai maklumat terkini. Terima kasih kerana melawat blog mahsuri!


1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5 out of 5)
Loading ... Loading ...

Cerita Berkaitan yang Menarik di baca...

What Do You Think?

10,885 views
Close
E-mail It